China a renunţat oficial la Legea copilului unic. Anunţul a fost făcut joi de Partidul Comunist Chinez. Potrivit agenţiei de presă China Nouă, toate cuplurile de chinezi vor avea de-acum dreptul de a face maxim doi copii.

Anunţul era aşteptat de mai multe zile, în contextul desfăşurării reuniunii Comitetului Central al PCC, întrunit luni pentru patru zile într-un hotel din Beijing.

Această decizie istorică a fost luată după ce autorităţile chineze au relaxat legea copilului unic în 2013, permiţându-le unor categorii de părinţi să aibă maxim doi copii. Noua decizie a fost luată pe fondul unor îngrijorări legate de dezechilibrul de gen în China şi îmbătrânirea populaţiei.

Concepută pentru a controla naşterile şi sporul demografic ameţitor, efectele adverse ale acestei politici nu au întârziat să apară. În prezent, China este ameninţată de îmbătrânirea populaţiei, de lipsa forţei de muncă şi de un dezechilibru de gen.

În China, la fiecare 118 bărbaţi sunt 100 de femei, în timp ce un locuitor din zece are peste 65 de ani. Recent, un profesor universitar chinez a stârnit un scandal imens în ţara sa, după ce a propus ca bărbaţii săraci să împartă aceeaşi soţie, pentru a soluţiona dezechilbrul de gen şi pentru a preveni posibile tulburări sociale.

De fapt, spune Xie Zuoshi, profesor de economie la Universitatea Zhejiang, fenomenul nu este străin Chinei. „În unele zone rurale din China se întâmplă ca fraţii să împartă câte o soţie şi să trăiască fericiţi împreună“, explică profesorul universitar chinez.

Conform estimărilor Biroului Naţional de Statistică, China va avea 1,4 miliarde de locuitori până în 2020 şi cu 33,8 milioane de bărbaţi mai mulţi decât femei. Numărul mai mic de femei este o consecinţă a politicii copilului unic, care i-a determinat pe chinezi să păstreze feţii de sex masculin, pentru a-şi asigura continuitatea liniilor ereditare.

Anunţul era aşteptat de mai multe zile, în contextul desfăşurării reuniunii Comitetului Central al PCC, întrunit luni pentru patru zile într-un hotel din Beijing. Această decizie istorică a fost luată după ce autorităţile chineze au relaxat legea copilului unic în 2013, permiţându-le unor categorii de părinţi să aibă maxim doi copii. Noua decizie a fost luată pe fondul unor îngrijorări legate de dezechilibrul de gen în China şi îmbătrânirea populaţiei. Concepută pentru a controla naşterile şi sporul demografic ameţitor, efectele adverse ale acestei politici nu au întârziat să apară. În prezent, China este ameninţată de îmbătrânirea populaţiei, de lipsa forţei de muncă şi de un dezechilibru de gen. În China, la fiecare 118 bărbaţi sunt 100 de femei, în timp ce un locuitor din zece are peste 65 de ani. Recent, un profesor universitar chinez a stârnit un scandal imens în ţara sa, după ce a propus ca bărbaţii săraci să împartă aceeaşi soţie, pentru a soluţiona dezechilbrul de gen şi pentru a preveni posibile tulburări sociale. De fapt, spune Xie Zuoshi, profesor de economie la Universitatea Zhejiang, fenomenul nu este străin Chinei. „În unele zone rurale din China se întâmplă ca fraţii să împartă câte o soţie şi să trăiască fericiţi împreună“, explică profesorul universitar chinez. Conform estimărilor Biroului Naţional de Statistică, China va avea 1,4 miliarde de locuitori până în 2020 şi cu 33,8 milioane de bărbaţi mai mulţi decât femei. Numărul mai mic de femei este o consecinţă a politicii copilului unic, care i-a determinat pe chinezi să păstreze feţii de sex masculin, pentru a-şi asigura continuitatea liniilor ereditare.

Citeste mai mult: adev.ro/nwzei9