Combinarea celor două companii de utilităţi din Cehia şi Slovacia'ar fi o mutare logică' deoarece ar reface o companie care exista înainte de divizarea Cehoslovaciei în 1993, a apreciat Jan Mladek. 'După ce echipa managerială de la CEZ va analiza oferta, statul în calitate de principal acţionar la CEZ va decide dacă va merge mai departe sau nu', a adăugat Mladek. Guvernul de la Praga controlează aproape 70% din acţiunile CEZ.

Săptămâna trecută, grupul energetic italian Enel a anunţat că boardul său a convenit asupra unui plan de a vinde activele sale de producere a energiei în Slovacia şi de distribuţie şi vânzări din România.

În luna aprilie a acestui an, CEZ a anulat o licitaţie pentru construirea a două noi reactoare la centrala de la Temelin iar directorul general de la CEZ, Daniel Benes, a apreciat că decizia deschide posibilitatea unor achiziţii în Germania, Polonia şi Slovacia. Tot atunci, Daniel Benes a declarat că cea mai mare greşeală din istoria CEZ a fost că nu a cumpărat Slovenske Elektrarne în 2006 când a fost scoasă la vânzare.

Enel a cumpărat pachetul majoritar de acţiuni la Slovenske Elektrarne pentru 839 milioane de euro şi a promis că va investi alte 1,9 miliarde de euro în companie timp de 10 ani. În cadrul acordului de privatizare, Enel a promis că va finaliza construcţia a două noi reactoare la centrala nucleară de la Mochovce, un proiect de 3,9 miliarde de euro afectat de numeroase întârzieri şi depăşiri de buget.

Pentru Enel, vânzarea activelor de producţie din Slovacia şi a celor de distribuţie şi vânzări din România sunt parte a unui program mai larg de vânzări de active în valoare de şase miliarde de euro, început în 2013, şi care vizează reducerea datoriei Enel. Până în prezent, acest program a generat suma de 1,6 miliarde de euro. Activele din Slovacia şi România, împreună cu alte active non-strategice, vor contribui cu peste 4,4 miliarde de euro /6 miliarde dolari/ la acest program.

Vânzările vor implica o participaţie de 66% în Slovenske Elektrarne din Slovacia, 64,4% în Enel Distribuţie Muntenia SA şi Enel Energie Muntenia SA, 51% în Enel Distribuţie Banat SA, Enel Distribuţie Dobrogea SA şi Enel Energie SA, precum şi 100% din acţiunile Enel România Srl.

În cazul activelor din România este vorba despre companii care gestionează o reţea de 91.000 de kilometri ce distribuie aproximativ 14 TWh pe an (cu o cotă de piaţă de 34%) şi care vând aproximativ 9 TWh/an unui număr de aproximativ 2,6 milioane clienţi, dintre care 2,4 milioane sunt clienţi rezidenţiali (aproximativ 20% din piaţa de retail) şi 200.000 sunt companii. În anul 2013 aceste companii au avut venituri de 1,118 miliarde euro şi au generat un profit operaţional de 289 milioane de euro.

SURSA: Agerpres