Peste 4.000 de expozanţi, veniţi din 150 de ţări, au prezentat în Las Vegas Convention Center cele mai noi produse electronice, multe dintre ele în variantă prototip, iar altele care vor ajunge pe piaţă chiar anul acesta. Dacă anul trecut s-a vorbit foarte mult despre asistenţii personali precum Amazon Alexa, Google Assistant sau Microsoft Cortana, anul acesta expozanţii au venit la târg cu produse care integrează aceşti asistenţi. Utilizarea vocii pentru a comanda o pizza, a găsi informaţii sau a asculta muzică este foarte populară în rândul consumatorilor. Dincolo de sistemele audio conectate, asistenţii vocali au fost integraţi în smartphone-uri, laptopuri, roboţi, ochelari şi chiar baterii de cadă etc. Doar pe piaţa americană vor fi vândute 43,6 milioane de dispozitive electronice echipate cu asistenţi personali, marcând o creştere de 60% în raport cu 2017, conform reprezentanţilor Consumer Technology Association.

 

În materie de roboţi, anul acesta la CES au fost introduse mai multe exemplare interesante. Aeolus Bot este un robot care poate face curat, poate recunoaşte obiecte şi le aşează la locul lor dacă sunt mutate. Acesta poate aduce lucruri, dar poate fi folosit şi pe post de agent de securitate. Se poate comunica cu el prin intermediul asistentului integrat Alexa. Modelul prezentat este un prototip şi încă nu are o dată de lansare sau un preţ. 

 

LG a venit la târg, printre altele, cu roboţelul Cloi, care a refuzat să răspundă la comenzi în timpul prezentării. Sud-coreenii susţin, însă, că acesta este capabil să administreze o casă inteligentă, de la pornirea luminilor, a maşinii de spălat, până la stabilirea de întâlniri şi recomandarea de reţete.  Versiunile mai mari ale lui Cloi pot căra bagaje la hotel, aeroport sau în mall-uri, fiind de un real ajutor. Aibo este un robot-câine pe care japonezii de la Sony îl vor comercializa la un preţ de 1.800 de euro. Acesta poate recunoaşte feţe şi răspunde la comenzi. Robotul are o cameră montată în nas care poate fi accesată atunci când utilizatorul este în vacanţă. Francezii de la Blue Frog au venit la târg cu roboţelul Buddy care poate purta conversaţii cu toţi membrii familiei, redă muzică şi poate monitoriza locuinţa. Precomenzile pentru acest robot vor începe în curând. 

Televizoare inedite care se rulează şi care îşi modifică forma

 

CES este locul unde a fost lansat pentru prima dată un televizor HD, iar Las Vegas a rămas târgul preferat al producătorilor de televizoare pentru a-şi arăta ultimele creaţii. Anul acesta, cel mai interesant televizor a fost modelul de 65 de inch (165 cm) care se poate rula al sud-coreeniilor de la LG. Din păcate acesta este doar un concept şi nu poate fi cumpărat. Samsung a lansat primul televizor modular MicroLED din lume dedicat consumatorilor denumit „The Wall“. Televizorul are un ecran de 146 inci (370cm) și tehnologie MicroLED cu emisie automată. Dispunând de un design modular, fără ramă, televizorul permite utilizatorilor să își personalizeze dimensiunea și forma pentru a se potrivi nevoilor lor. Samsung a prezentat și primul televizor QLED care include Inteligență Artificială 8K și care va fi lansat la nivel internațional în a doua jumătate a anului, începând cu Coreea și SUA. Tehnologia AI crește rezoluția standard la 8K, utilizând un algoritm patentat de ajustare a rezoluției ecranului pe baza caracteristicilor fiecărei secvențe, pentru îmbunătățirea continuă a calității imaginii și pentru a transforma cu ușurință orice tip de conținut, din orice sursă. Sony şi Panasonic nu au prezentat televizoare revoluţionare, ci doar modele cu ecrane OLED şi rezoluţii 4K. 

 

Laptopurile devin mai subţiri, iar autonomia creşte

La capitolul laptopuri, un produs extraordinar a fost lansat de taiwanezii de la Acer. Swift 7 este cel mai subţire laptop din lume având doar 8.98 mm atunci când este închis. Vine echipat cu procesor Intel i7 din generaţia a şaptea şi are o durată de viață a bateriei de până la zece ore. Preţul pentru Europa va fi de 1.700 de euro. Lenovo a prezentat o noua gamă Think Pad. Modelele X1 Carbon și X1 Yoga sunt echipate cu Amazon Alexa și au un ecran de calitate superioară. Acestea au şi un capac glisant astfel încât nu mai este nevoie de banda adezivă pentru a acoperi camera laptopului. X1 Carbon, cel mai ușor laptop de 14 inch din lume, este acum disponibil și în versiuni cu ecran tactil și baterie cu o durată de viață de până la 15 ore.  Modelul Dell XPS 13 a primit premiul CES 2018 Innovation Award Honoree. Laptopul are o carcasă din aluminiu cu ţesătura din fibră de sticlă, ecran InfinityEdge, este cu 30% mai subţire şi mai uşor. Autonomia este de aproape 20 de ore pe rezoluţie FHD şi până la 11 ore pe rezoluţie UHD. Preţul este de 1.000 de euro. Un laptop interesant a fost lansat şi de Asus. Este vorba de ZenBook 13, care cântărește doar 985 de grame și oferă o autonomie de 15 ore. Acesta integrează procesorul Intel Core din generația a opta, memorie RAM de 16 GB și SSD de 1TB. Tot de 1 TB este şi stick-ul USB prototip prezentat de Sandisk. Acesta are mufă USB-C şi este compatibil, nu doar cu laptopuri şi desktopuri, ci şi cu telefoanele mobile.

 
 

Majoritatea producătorilor de electronice lucrează la conectarea dispozitivelor şi de a le face mai inteligente. Samsung vrea ca prin intermediul asistentului personal Bixby utilizatorii să controleze  televizoarele şi frigiderele Family Hub. Cel mai nou frigider, Family Hub 3.0, poate chiar să comande un Uber. Unele companii merg şi mai departe când vine vorba de integrarea asistenţilor vocali. O firmă a  prezentat o toaletă care trage apa la comanda vocală, iar o alta a integrat Alexa într-un robinet care porneşte şi opreşte apa la cadă. De la CES 2018 nu au lipsit nici maşinile. Hyundai, Kia şi Toyota au prezentat concepte care se conduc singure. Cel mai interesant model este cel al japonezilor. Toyota e-Palette este un concept electric și autonom al cărui spațiu interior se poate adapta pentru activități precum transport de persoane sau de mărfuri. Primele teste se vor efectua în 2020.