Încălzirea globală se datorează, în principal, acumulării de dioxid de carbon în atmosferă de pe urma unor activităţi, precum arderea combustibililor fosili şi tăierii copacilor care, altfel, ar absorbi gazele cu efect de seră precum dioxidul de carbon. Un studiu publicat în PNAS, o publicaţie editată de National Academy of Sciences, arată că, în ultimele două secole, o cantitate de aproximativ 133 miliarde de tone de carbon a fost scoasă din sol ca urmare a lucrărilor agricole. 

Unul dintre autorii studiului, Jonathan Sanderman, specialist în sol la Woods Hole Research Center din Falmouth, Massachusetts, susţine că acest studiu arată importanţa agriculturii ca factor care contribuie la încălzirea globală. Sanderman subliniază că, deşi solul absoarbe carbonul sub formă organică din plante şi arbori pe măsură ce se descompun, agricultura a contribuit la diminuarea acumulării de carbon în sol. 

„Este alarmant cât de mult carbon a fost pierdut din sol. Schimbări mici în cantitatea de carbon din sol pot avea consecinţe importante cu privire la cât de mult carbon se acumulează în atmosferă”, a spus Jonathan Sanderman. Potrivit acestuia, cele 133 miliarde de tone de carbon pierdute din sol ca urmare a agriculturii sunt comparabile cu cele 140 de miliarde de tone pierdute din cauza despăduririlor, cea mai mare cantitate pierdută după Revoluţia Industrială. 

Concluziile studiului arată potenţialul pe care îl are solul terestru în a contracara încălzirea globală prin absorbţia unei cantităţi mai mari de carbon graţie unei gospodăriri mai bune a terenurilor agricole, precum şi o mai bună diversitate şi rotaţie a culturilor agricole. 

Statele lumii au convenit la Paris, în anul 2015, să reducă emisiile de gaze cu efect de seră generate de arderea combustibililor fosili care sunt considerate vinovate de oamenii de ştiinţă pentru încălzirea planetei. 

În luna mai a acestui an, însă, preşedintele Donald Trump a retras SUA din acordul de la Paris, susţinând că documentul subminează economia şi suveranitatea ţării.

AGERPRES