Jurnalistului Lixin Yang, ce relatează din Bruxelles pentru ‘The Epoch Times’ şi ‘New Tang Dynasty Television’, organizaţii media critice faţă de regimul comunist de la Beijing, şi care deţine o acreditare de presă pe lângă instituţiile UE, i-a fost iniţial blocat, miercuri la ora 14, accesul în sediul Consiliului – clădirea Justus Lipsius – în zona detectorului de metale, atunci când a încercat să intre împreună cu trei colegi pentru a relata despre Summitul UE-China.

Lixin Yang a revenit după două ore şi a fost din nou blocat. Reporteri ai Associated Press şi Reuters au cerut explicaţii în numele lui. Un ofiţer din dispozitivul de securitate din cadrul Consiliului a sosit şi Yang şi colegii săi au putut intra în clădire. Ofiţerul a refuzat însă să spună cine a dat dispoziţia ca jurnaliştii să fie blocaţi la intrarea în sediul Consiliului.

După o oră şi jumătate, s-a anunţat că a fost anulată conferinţa de presă de la finalul Summitului UE-China.

‘Am întrebat pe un responsabil cu presa din cadrul Consiliului de ce mi-a fost interzisă intrarea şi mi-a spus că din motive de securitate. Colegii mei au avut probleme similare şi unul dintre ei a filmat responsabilii pentru presă ai Consiliului discutând cu oficialii chinezi. Este foarte clar că personalul Consiliului a primit o listă neagră cu nume’ de la delegaţia chineză, a explicat Lixin Yang.

‘Chinezii impun cenzură presei oriunde merg, dar am fost surprins să văd asta în Consiliu, într-o clădire a UE, iar personalul Consiliului nu va recunoaşte niciodată asta. Este o cenzură impusă de regimurile autoritare asupra UE. Ce înseamnă asta pentru ‘relaţia strategică’ UE-China?’, a continuat ziaristul chinez.

Asociaţia Presei Internaţionale (API) din Bruxelles a anunţat ulterior că oficiali ai Consiliului au interzis într-o primă fază accesul unor ziarişti întrucât China a afirmat că ei reprezintă ameninţări pentru securitate. API a adăugat că oficialii chinezi au decis să anuleze conferinţa de presă când au aflat că respectivii ziarişti au putut intra în final în clădirea Consiliului.

Preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, şi cel al Consiliului European, Herman Van Rompuy, au fost criticaţi pentru că nu au decis să organizeze conferinţa de presă de la finalul Summitului UE-China chiar şi în absenţa oficialilor chinezi.
SURSA: Agerpres