Îi rugăm să descrie în două-trei cuvinte ceea ce cred că se întâmplă în România, realitatea în care trăim. Invariabil, în acest scurt brainstorming apar cuvintele “letargie, pesimism, dezbinare”  sau sinonime ale lor.
Deși în ultima perioadă se simte un ușor iz de optimism în gândurile și comportamentul majorității, sunt mulți cei care percep realitatea în care trăim drept una pe care cu greu ai putea s-o consideri tonică sau pozitivă.
Oare așa să fie România? Așa suntem noi? Resemnați, pesimiști și dezbinați? Cu siguranță, nu asta ne dorim. Și oricum nu avem de ce să generalizăm.
De exemplu tinerii de la “Let’s Do It Romania!” au decis să dovedească contrariul. Sunt hotărâți să atace frontal letargia, pesimismul și dezbinarea cu o acțiune vie, concretă și directă.
Ne plângem mereu că nu mai avem un colț de natură fără gunoaie. Ei ne-au propus să nu ne mai plângem, ci să facem ceva concret, să schimbăm lucrurile.
Așa că organizează în 24 septembrie, pentru al doilea an la rând, cel mai mare teambuilding din România. Vor să aducă împreună 500.000 de români care să curețe gunoaiele din țară. La cât de hotărâți i-am vazut, pariez că vor reuși.
După ce le-am răspuns că barajul Paltinul de pe valea Doftanei este locul din natură la care țin cel mai mult, mi-au spus că și acolo vor merge să strângă deșeuri. Touché!
La noi, tinerii de la “Let’s Do It Romania!” au fost introduși de Ionuț, un coleg ecologist, inteligent, biciclist, voluntar, fotograf, foarte activ în social media (sunt sigur că majoritatea companiilor au câte un Ionuț). Odată intrați, ne-au contaminat cu energia lor. Nu că noi am fi niște letargici, dar în comparație cu ei părem inerți. Vorbesc întruna despre proiectul lor, fac planuri – culmea, cu sens –, au umor, nu văd bariere, ci doar soluții.
Pentru că nu au ajuns la un acord cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, au hotărât să-i scrie direct ministrului Elena Udrea pe pagina de Facebook până acceptă să vorbească cu ei. Fac asta pentru că au nevoie de o egidă sub care să se așeze. Eu cred că egida are mai mare nevoie de ei!
I-am intrebat de ce sunt așa de siguri că vor avea succes. Mi-au răspuns că toți oamenii pe care îi cunosc ei vor să schimbe ceva în România și că evenimentul acesta poate fi un început. Că niciun român educat și inteligent nu poate rata o astfel de ocazie. Sunt siguri că majoritatea companiilor o să-i ajute pentru că în perioada de criza primele bugete tăiate au fost cele de teambuilding și CSR, tocmai ceea ce Let’s Do It Romania oferă gratuit. Trebuie să recunoașteți că abordarea este logică și convingătoare. Îmi place să cred că un milion de români cu spiritul și hotărârea lor ar schimba definitiv în bine România. Ce spuneți, suntem atâția?

Andrei Goșu, partener, Ascendis