Peste jumătate din cerere au fost tranzacții de pre-închiriere, 35% mutări și 14% extinderi. Stocul total de spații de birouri din Capitală a atins 2,07 milioane mp la sfârșitul acestui trimestru, iar până la finalul anului se estimează finalizarea a încă 102,000 mp, în clădiri precum Green Gate, AFI Business Park II & III, City Offices, Green Court sau Ethos House.

În trimestrul întâi din 2014 stocul modern de spații de birouri a crescut cu 23.400 mp, prin finalizarea proiectelor Metropolis II (reconversia hotelului Starlight) și Hermes Business Campus faza I, localizate în zona centrală a Capitalei, respectiv în zona Pipera. În 2014 se estimează livrarea a 125.000 mp de birouri – o creștere de 5% comparativ cu 2013 – 55% din această suprafață fiind pre-închiriată.

Aproximativ 25% din volumul total de spații de birouri anunțate a fi livrate în 2014 este generat de reconvertirea unor spații cu o altă destinație inițială. Soravia a reconvertit hotelul Starlight în Metropolis II, proiect de birouri livrat în trimestrul întâi, cu o suprafață totală închiriabilă de 5.300 mp. GlobalWorth este în plin proces de reconvertire a CityMall într-un proiect mixt de retail și office, cu o suprafață închiriabilă a spațiilor de birouri de 21.000 mp.

Birouri goale

Rata de neocupare a spațiilor de birouri a rămas neschimbată în jurul valorii de 16,7%. În prezent, în București sunt vacante 345.000 mp de spații de birouri de clasa A și B, din care aproximativ 130.000 mp sunt în Pipera. Cele mai puține spații disponibile sunt în zona Centrală și de Vest, ratele de neocupare din aceste zone fiind de 8, respectiv 5%.

Consultanţii DTZ menţionează că rata generală de neocupare a spațiilor de birouri va scădea gradual, susținută de extinderi, noi chiriași care intră în piață și de mutări din clădiri clasa C, în spații de clasa A și B. Doar în acest trimestru, 14% din totalul cererii a fost generată de companii care s-au mutat din clădiri de clasa C în clădiri de clasa A și B. Scăderea ratei de neocupare va fi susținută și de faptul că, din totalul livrărilor anunțate pentru acest an, mai sunt disponibile doar 45% din spații. 

Chiriile „prime“ (pentru spaţii de calitate amplasate central) au rămas stabile în primul trimestru din 2014, situându-se în jurul valorii de 18 euro/mp/lună și se vor menține la acest nivel până la jumătatea anului. Pentru cel de-al treilea trimestru, consultanţii DTZ estimează că s-ar putea înregistra o ușoară creștere a ratei chiriilor „prime“, pe fondul unei rate de neocupare scăzute în zona centrală de business, de aproximativ 8%, și a lipsei de activitate pe segmentul construcțiilor spațiilor de birouri în acest perimetru. Pentru zonele semi-centrale chiriile variază între 12-15 euro/mp/lună, atingând valori de 9-11 euro/mp/lună în zonele de business de la periferia capitalei. Chiriile nete efective continuă să fie cu 10-20% mai reduse, datorită pachetelor de stimulare oferite chiriașilor de către proprietari, în urma negocierilor. Pachetele de stimulare includ luni de chirie gratuită și, în majoritatea cazurilor, contribuția proprietarului la bugetul de amenajare a spațiului.

Partea de Centru Nord (Barbu Vacarescu – Floreasca) rămâne cea mai „fierbinte” arie a Capitalei, atât în privința cererii, cât și a ofertei. Cele mai mari tranzacții de pre-închiriere din ultimii doi ani s-au concluzionat aici (Oracle – 20.000 mp; Raiffeisen – 23.000 mp; Vodafone – 16.000 mp), fapt ce demonstrează că zona continuă să fie atractivă pentru marile corporații. Din totalul livrărilor anunțate pentru 2014 și 2015, peste 100.000 mp sunt în construcție în zona de Centru Nord.