Divizia de dezvoltare creează şi coordonează implementarea unor proiecte care cresc business-ul unei companii. Pentru a fi un manager de dezvoltare de succes, trebuie să ai o excelentă capacitate de negociere şi contacte bune în rândul mediului de afaceri. De asemenea, această poziţie presupune posibilitatea de a implementa strategiile globale ale companiei. Mai exact, caracteristicile jobului de business development manager au în vedere găsirea de oportunităţi pentru compania pe care o reprezintă şi de a implementa programele derulate de organizaţie. Un manager de dezvoltare trebuie să găsească mereu modalităţi prin care compania să câştige teren pe piaţa locală.

Dana Demetrian, vicepreședinte retail&private banking BCR

Absolventă de Cibernetică, Dana Demetrian a acumulat o carieră de 20 de ani în sistemul bancar. În această perioadă, a gestionat proiecte din toată aria de retail banking începând cu pilotarea sistemelor de carduri la introducerea acestora în Romania, continuând cu managementul strategic al portofoliilor de produse și servicii bancare, iar mai apoi cu proiectarea și restructurarea celor mai mari rețele de unități bancare din România. În cadrul BCR de peste trei ani, Dana Demetrian supervizează o schimbare completă de strategie care în anul 2015 a poziționat banca în avangarda transformărilor de retail banking din România. Anul trecut, Dana Demetrian a fost coordonatoarea celei mai mari campanii de loializare derulată în mediul bancar, 30.000 de clienți acceptând oferta de rate reduse a BCR in campania “Scade Rata”.

Çagri Memişoglu – Director General Adjunct, Garanti Bank

Çagri Memişoglu are o experiență de peste 15 ani în echipa Garanti Bank Turcia, unde a deținut diverse funcţii. Çagri Memişoglu s-a alăturat echipei Garanti Bank în România în urmă cu trei ani și a coordonat procesul de transformare a băncii pe segmentul de corporate banking, încheind proiecte importante, care au contribuit la dezvoltarea economiei locale, au sprijinit antreprenorii români și au acționat ca punte de legătură pentru investitorii turci care gestionează afaceri în România. Astfel, în ultimii trei ani, volumul de credite pe segmentul de corporate banking a crescut de la 363 milioane euro în 2013, la 502 milioane euro în 2015. Anul trecut, Çagri Memişoglu a imprimat în cadrul Garanti bank o dinamicp susținută a finanțării proiectelor de dezvoltare ale mai multor companii mari care activează pe piața locală.

 

Dragoș Sîrbu, CEO Flanco Retail

Dragoș Sîrbu (39 ani) ocupă această poziţie în cadrul Flanco din februarie 2014 şi are o experiență de peste 16 ani în industria de retail electro-IT. A parcurs întregul lanț ierarhic al acestui domeniu, de la consultant, la director de magazin, director de vânzări și director de achiziții. După 8 ani petrecuți la Altex, unde a ocupat diferite funcții, și-a continuat cariera vreme de 5 ani în cadrul Credex Finanțări, de pe funcția de CEO.
În 2012 s-a alăturat echipei Flanco, mai întâi ca director de vânzări, apoi ca director de achiziții, devenind CEO în mai puțin de doi ani. Anul trecut, Dragoș Sîrbu a continuat transformarea Flanco, dintr-o rețea de magazine tradiționale brick&mortar, într-o companie dinamică, adaptabilă, cu o prezență puternică și în online. În această perioadă, având la dispoziție doar resurse proprii, compania a redevenit profitabilă, înregistrând marje constante și sănătoase.

Tatian Diaconu, CEO Immochan România

După ce a lucrat la Decathlon şi Bricostore, Tatian Diaconu a fost angajat în 2012 de Auchan să gestioneze intarea pe piaţa românească a companiei Immochan, divizia imobiliară a grupului francez. Din această ipostază a ajuns să coordoneze cele 23 de centre comerciale aflate în proprietatea retailerului şi, cel mai important, se ocupă de primul ansamblu imobiliar de anvergură dezvoltat de Auchan în România, proiectul Coresi din Braşov. Prima etapă a acestui mega-complex a fost inaugurată anul trecut, în urma unei investiţii de 60 mil. euro, din care a rezultat mallul Coresi Shopping Resort. Totodată, Diaconu a încheiat în 2015 un parteneriat cu antreprenoarea Daniela Kasper în privinţa dezvoltării a circa 3.000 de apartamente în continuarea aceluiaşi proiect, care ia treptat locul fostei fabrici Tractorul.

Tudor Ţiboc owner QuickMobile şi SOLE

Tudor Ţiboc (37 de ani) a înfiinţat compania QuickMobile în 2005 şi compania SOLE în 2014. După 11 ani de la înființare, QuickMobile.ro este unul dintre cele mai importante magazine online de telefoane, tablete, gadgeturi și accesorii din România, fiind completat de o rețea de puncte de vânzare în cele mai mari centre comerciale din țară. Tudor Ţiboc a dezvoltata business-ul şi peste hotare prin lansarea magazinului online QuickMobileShop.com, care livrează în toate cele 28 de state din cadrul Uniunii Europene. De asemenea, a introdus serviciul Service Express (prioritate în service-urile autorizate și reparație în maxim cinci zile). Tudor Ţiboc a pus bazele platformei sprijina.ro, prima platformă 100% locală de crowfunding si fundraising.

Antoniu Panait, director general Vastint România

Înainte de a fi rectrutat de divizia imobiliară a grupului suedez Inter IKEA, Antoniu Panait a condus componenta imobiliară a grupului Romstal timp de doi ani. În 2010, la un an de la intrarea în familia IKEA, el a reuşit să coordoneze achiziţia terenului de 5,1 hectare ce aparţinea uzinei Timpuri Noi, o tranzacţie de 35 mil. euro. Pe acest lot, Vastint a început anul trecut prima etapă a dezvoltării proiectului Timpuri Noi Square. Aceasta presupune construcţia speculativă a primelor două clădiri de birouri, dintr-un total de trei, care urmează a fi livrate pe piaţă în primul trimestru din 2017. În continuarea componentei de birouri, Panait va coordona dezvoltarea unei secţiuni rezidenţiale, care va avea în jur de 700 de apartamente. În paralel, el pregăteşte şantierul pentru un nou proiect de birouri în zona Orhideea din Bucureşti.

Dorin Preda, business development manager MedLife

Unul dintre cei mai importanți operatori privați de servicii medicale din România, MedLife, a avut o dezvoltare fulminantă, în ultimii ani, cu investiții foarte mari, care au generat venituri pe măsură. În 2015, Dorin Preda (39 de ani), Business Development Manager, a coordonat proiecte importante de dezvoltare, cele mai multe pe partea de achiziții. Astfel, MedLife a derulat șase proiecte de achiziții, între care achiziția grupului de firme Sama&Ultratest din Craiova și cea a băncii de celule stem din Timișoara – ”Stem Cells Bank”. Astăzi, MedLife înseamnă 23 de laboratoare și 32 de centre medicale peste tot în țară. În fiecare an, compania a crescut în primul rând datorită investițiilor masive, de zeci de milioane de euro. În afară de achiziții, MedLife a dezoltat și alte proiecte, într-un proces care a dus compania la un rulaj de circa 100 de milioane de euro.  

Ionuţ Ardeleanu,
director general Auchan România

Avea doar 29 de ani când a deschis unitatea Auchan din Craiova, fiind unul dintre cei mai tineri manageri din grupul Auchan din lume. Astăzi, la 34 de ani, Ionuţ Ardeleanu este director general peste 33 de magazine și are planuri mari de dezvoltare, după un 2015 în care Grupul a anunţat o nouă organizare la nivel internaţional, care să permită câştigarea în flexibilitate şi rapiditate. Și tot anul trecut, ultima investiție anunțată a fost de 2 milioane de euro, pentru extinderea cu 55% a hipermarketului din Oradea. Însă, una dintre cele mai interesante mișcări a fost finalizarea procesului de fuziune cu Real. Cu precizarea că investiția în remodelarea celor 20 de hipermarketuri Real a fost de circa 40 de milioane de euro. Astăzi, cu un rulaj de peste un miliard de euro, Auchan se află în top cinci retaileri pe piața românească de profil.

Adrian Peake, directorul general Medicover România


Directorul general al Medicover România, Adrian Peake (50 de ani), are o strategie bine definită pe termen lung pentru companie, care înseamnă extinderea rețelei locale cu aproximativ trei unități noi în fiecare an. În 2015, investițiile au vizat atât lansarea clinicii din Timișoara și extinderea clinicii din Victoriei, cât și noi servicii pentru clienți. Mai mult, noua clinică multidisciplinară din Ploiești a devenit operațională în luna decembrie 2015. Prezent de 20 ani pe piața serviciilor medicale private din Romania, Medicover are o rețea de clinici proprii, cu 16 unități în București și în țară și un spital generalist. În 2016, compania va continua să investească în extinderea rețelei sale și în diversificarea gamei de servicii, ținta fiind o creștere de 20% a afacerii.

Ştefan Bucătaru, director general Agri-Business, Agricover


Din iulie 2014, Ştefan Bucătaru, cel care a ocupat timp de zece luni funcţia de director general al Transelectrica, a preluat conducerea Agricover SRL, cea mai importantă companie a grupului Agricover, unul dintre cei mai mari integratori de servicii şi distribuitori din agribusiness, cu afaceri totale de peste 1,3 miliarde de lei, anual. 2015 a reprezentat pentru Grupul Agricover un an de transformări în zona de dezvoltare a operațiunilor de agribusiness. Cele mai dinamice linii de business au fost distribuția de inputuri agricole, prin care a fost pus la dispoziția fermierilor o gamă completă de soluții și tehnologii agricole. Totodată, a fost dezvoltată și activitatea de abatorizare (investiție de circa 5 milioane de euro demarată în februarie 2015). Însă, un pas important pentru business va fi făcut în acest an când toate firmele din grup vor fi integrate sub Agricover Holding.

Acest articol a apărut în ediția numărul 6 al revistei Capital, 8-14 februarie 2016.