Evenimente Mica publicitate Abonamente Comunicate
CITEŞTE ŞI

Premiile Capital

Cei mai buni directori financiari

Autor: | | 1 Comentarii

«Managementul riscului”, ”controlul financiar” sau ” evaluarea investițiilor” sunt doar câteva dintre temele de lucrări pe care le primesc cei care doresc să devină manageri financiari (sau CFO) într-o companie. În general, selecția este foarte riguroasă, ținând cont de faptul vor deveni experţi în analiză financiară şi de risc, implicându-se în elaborarea unor metode şi proceduri de lucru specifice activităţii financiare.

VOTEAZĂ AICI!

Vă prezentăm mai jos cei mai importanţi manageri financiari, iar la finalul lunii mai îi vom cunoaşte pe câştigători la Gala Premiilor de Excelenţă în Management.Indiferent de domeniu, directorii financiari joacă un rol cheie într-o companie. Cei mai mulţi dintre aceştia sunt experţi în analize financiare şi răspund de proiecte importante pentru bunul mers al lucrurilor.

Leonard Leca, CFOA&D Pharma

Leonard Leca este CFO, dar şi membru în Consiliul de Aministraţie şi în Comitetul Executiv al A&D Pharma, unul dintre cei mai importanţi jucători din industria locală a medicamentelor. Absolvent al Academiei de Studii Economice din Bucureşti, Leonard Leca a lucrat pentru companii de renume de precum DHL, Amoco, Lukoil sau La Fântâna. În 2006, este numit director financiar al grupului Țiriac, iar peste şapte ani preia funcţia de director executiv. După un an, în 2014, se alătură grupului A&D Pharma. Din poziţia de CFO, acesta are un rol-cheie în stabilirea şi implementarea strategiei de extindere pentru cele trei linii de business ale grupului: marketing& sales (A&D Pharma Marketing&Sales), retail (Sensiblu) şi distribuţie (Mediplus). Prin urmare, a fost printre protagoniştii uneia dintre cele mai importante tranzacţii din piaţa farmaceutică românească: preluarea, anul trecut, de către A&D Pharma, a 78 de farmacii Polisano de la familia Vonica din Sibiu.

 

​Sven Foos, directorul financiar ING Bank România

Sven Foos, directorul financiar al ING Bank România şi-a început activitatea bancară în 2005, la ING Bank, ca şef al departamentului de Project Management. Din iulie 2014 ocupă poziţia de CFO în cadrul acestei instituţii de credit. Anul 2016 a fost unul record pentru bancă. Valoarea creditelor acordate a crescut cu 6,5%, respectiv un plus de 34,8 miliarde de euro. De asemenea, depozitele au crescut cu 28,5  de miliarde de euro. Numărul de clienţi a crescut cu 25% faţă de 2015, la 345 de mii de persoane. Totodată, ING a introdus servicii inovative, precum: creditele digitale (aplici pentru un credit de pe telefonul mobil şi primeşti răspuns în 10 minute),  fonduri mutuale (trei noi tipuri de fonduri, accesibile în câţiva paşi în aplicaţia ING Home’Bank pentru mobil), puncte mobile de vânzare cu ING mPOS ( un aparat mobil care, conectat la o aplicaţie de telefon mobil, permite plăţi cu cardul).

 
 

Oana Braicu, manager operaţiuni financiare McDonald’s în România

Începând cu anul 2010, Oana Braicu conduce operaţiunile financiare ale McDonald’s în România, după o experienţă de peste 12 ani de management financiar în companii precum Țiriac Holding sau KPMG. Ea este un membru important în echipa executivă, fiind implicată cu rezultate excelente în cele mai importante proiecte de dezvoltare şi eficientizare ale companiei. Principalul proiect coordonat de Oana în 2017 a fost implementarea celei mai moderne şi mai actuale platforme de business, SAP S/4HANA, o inovaţie care oferă o perspectivă a business-ului imediată, ce menţine afacerea conectată la realităţile pieţei. Oana s-a specializat în servicii financiar-bancare şi asigurări la Academia de Studii Economice din Bucureşti, fiind membră a celor mai importante asociaţii din sectorul financiar precum ACCA (Association of Certified Chartered Accountants), CECCAR (Romanian Body of Expert and Authorized Accountants) şi CAFR (Romanian Chamber of Auditors).  În 2013, a câştigat premiul President Award, distinctie acordată celor mai buni 1% dintre angajaţii McDonald’s la nivel global cu performanţe deosebite. 

Tal Lahav, CEO New Kopel Group

 
 

După o perioadă de trei ani în care a deţinut funcţia de CFO şi deputy CEO al New Kopel Group, Tal Lahav a fost promovat, de la începutul acestui an, în funcţia de CEO al companiei. El are un background în zona financiar - managerială, format în cadrul KPMG, unde a activat pentru peste 7 ani, atât în România cât şi în SUA, fiind licenţiat în administrarea afacerilor, cu specializarea contabilitate şi economie.“În 2016, în poziţia de CFO şi Deputy CFO, principala mea responsabilitate a fost aceea de a co-participa la managementul unui grup format din 150 de angajaţi, începând cu activităţile de planificare şi de coordonare, continuând cu planificarea strategică şi operaţională şi finalizând cu implementarea politicilor şi a activităţilor”, spune Tal Lahav. Potrivit acestuia, principalele proiecte financiare cheie au fost reducerea cu peste 50% a creanţelor nerecuperabile şi reducerea unor costuri de finanţare de peste 25%, prin crearea unor condiţii noi. New Kopel Group este prima companie de leasing operaţional din România, obţinând anul trecut o cifră de afacere de 26 mil. euro, în creştere cu 10%. Anul trecut, compania a investit 13 mil. euro în România şi a înregistrat o creştere cu 25% a flotei.

 
 

​Virgil Stroia, Chief Financial Officer BVB

Virgil Stroia este, din septembrie 2011, Chief Financial Officer (CFO) al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), cea mai importantă instituţie a pieţei de capital locale. În cadrul BVB, Virgil este responsabil de coordonarea activităţii financiare a BVB şi de raportarea consolidată a Bursei. „Aplicarea celor mai bune standarde şi practici de guvernanţă corporativă în activitatea financiară a unei societăţi listate este o provocare continuă, iar Bursa de Valori Bucureşti este liderul implementării acestor schimbări pe piaţa de capital”, a spus Virgil Stroia, CFO al BVB. Valoarea tranzacţiilor totale realizate pe pieţele BVB a fost de peste 11 miliarde de lei în anul 2016, iar profitul net a fost de aproape 7,6 milioane de lei, în creştere cu 14% faţă de exerciţiul financiar precedent. Virgil are o experienţă de 20 de ani în domeniul financiar şi a fost auditor şi director financiar pentru companii de renume precum PricewaterhouseCoopers, Mega Image, Liebherr România, MAZARS România şi Happy Tour Group România.

 
 

Mariana Durleşteanu, CFO KMG Internaţional

Are o experienţă profesională de peste 21 de ani în domeniul financiar, iar din 2012 ocupă poziţia de director financiar al KMG International, un grup de companii cu afaceri de peste 7 miliarde de dolari în 2016. Mariana Durleşteanu a deţinut diferite funcţii publice pentru o perioadă de şapte ani, fiind ministru de Finanţe în Republica Moldova, ambasador în Marea Britanie şi senior banker al BERD. Absolventă a Facultăţii de Economie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Mariana Durleşteanu a urmat mai multe cursuri şi specializări atât în ţară cât şi în străinătate. În ultimii cinci ani, rezultatele financiare şi performanţele operationale atinse de KMG International au fost susţinute şi de implementarea unor măsuri importante, printre care consolidarea şi centralizarea controlului bugetar, diminuarea şi crearea de politici de management al riscurilor pe diverse paliere. Anul trecut,  compania natională de petrol şi gaze din Kazahstan - KazMunayGas, acţionarul majoritar al KMGI, şi CEFC China au încheiat un parteneriat strategic pentru consolidarea prezentei celor două companii în regiunea Mării Negre.

​Emilian Gabriel Grosu, CFO Iulius

Emilian Gabriel Grosu (40 de ani) a absolvit Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” în anul 2000, specializarea Contabilitate şi Informatică de Gestiune. De 16 ani el face parte din echipa dezvoltatorului imobiliar Iulius, deţinut de omul de afaceri Iulian Dascălu. În 2003 a fost numit directorul economic al Iulius Group, iar din anul 2006 este Chief Financial Officer la nivelul întregului grup. Totodată, este administratorul companiei Iulius Management Center, care asigură operarea şi dezvoltarea tuturor proiectelor din portofoliul Iulius. Începând cu anul 2000, a participat la toate investiţiile companiei, iar anul trecut a coordonat obţinerea unui credit de 220 mil. euro de la Erste şi UniCredit, cel mai mare din 2016 pe domeniul imobiliar. Acest contract refinanţează împrumuturile pentru centrele comerciale Iulius din Timişoara, Cluj-Napoca şi Iaşi şi permite dezvoltarea proiectului multifuncţional Openville Timişoara. 

Smaranda Ştreangă şi Dan Ioniţă, directori financiari adjuncţi RCS&RDS

RCS&RDS, cel mai mare furnizor de ser­vicii de te­le­viziune şi in­­ternet fix din Ro­mânia, care are operaţiuni şi în Ungaria, Italia şi Spania, se pregăteşte de listarea la bursă. Com­pania a reuşit să obţină ani la rând împrumuturi pentru dezvoltare şi pentru refinanţarea datoriilor mai vechi. După ce fostul director financiar Serghei Bulgac a fost numit CEO în anul 2015, compania de cablu a numit doi directori financiari adjuncţi: Smaranda Ştreangă (foto) şi Dan Ioniţă. Smaranda Ştreangă a terminat Academia de Studii Economice din Bucureşti, are un EMBA în Economie la Universitatea din Viena.  Anterior a lucrat la Teamnet ca Senior Investment Officer, la HP ca manager financiar, iar la BDO Audit ca Training Services Director. Dan Ioniţă lucrează la RCS&RDS de aproape nouă ani, iar anterior a lucrat ca assistant manager la PricewaterhouseCoopers timp de cinci ani.

​Dragoş Ion, Director Financiar Coca-Cola HBC România

Dragoş Ion este Director Financiar al Coca-Cola HBC România din martie 2014, însă activează în cadrul grupului de mai mult timp, ocupând o serie de funcţii în cadrul departamentului financiar. Prima poziţie pe care a deţinut-o în companie, în anul 2009, a fost cea de Financial Controller pentru Coca-Cola HBC Nigeria, iar în 2012 a fost numit CFO  pentru Irlanda şi Irlanda de Nord. În calitate de Director Financiar, Dragoş Ion contribuie la dezvoltarea liniilor strategice ale companiei şi are un rol important în managementul riscului şi în etica luării deciziilor. Contribuie la evaluarea investiţiilor, astfel încât acestea să fie sustenabile şi conectate la realităţile pieţei, identificând totodată noi oportunităţi de extindere pentru companie. De asemenea, coordonează procesele financiare centrate pe clienţi, parteneri şi echipă, transpune şi aliniază  iniţiativele globale şi regionale. Prin urmare, a avut un rol extrem de important în obţinerea rezultatelor de excepţie înregistrate anul trecut de Coca-Cola HBC pe piaţa românească.

George Răzvan Călinescu, directorul financiar Banca Transilvania

Pentru George Răzvan Călinescu, directorul financiar al Băncii Transilvania (CFO), anul 2016 a fost unul care a continuat integrarea şi fuziunea cu Volksbank România. Pe parcursul anului 2016, Banca Transilvania a avut o strategie orientată spre consolidarea poziţiei de piaţă, pe continuarea creşterii organice în condiţii de dispersie a riscurilor şi de creştere a eficienţei operaţionale. În funcţie de volumul activelor, cota de piaţă a crescut la 13,14% la sfârşitul anului 2016, Banca Transilvania ajungând pe locul doi în topul băncilor din sistemul bancar românesc. Printre obiectivele realizate pe parcursul anului trecut se numără concentrarea pe finanţarea sectoarelor strategice precum agricultura, producţia industrială, exporturi, sectorul medical, proiecte cofinanţate din fonduri europene. De asemenea, BT şi-a îmbunătăţit calitatea portofoliului de credite şi a investit în tehnologie şi capacităţi digitale pentru a deveni o bancă omni-channel.

Capital - Comenteaza
Capital - Twitter
Printeaza

Alte articole

SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.

EVZ

Doctorul Zilei

Animal Zoo

EVZ Monden

Ziare.com

DCNews

Stirile Kanal D

AutoBild

Click

Economica.net

Agrointeligenta

StiriDiaspora.ro

Stirile Tvr.ro

Infoactual

Capital - Articole similare

SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul Capital.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.