Lista este globală, dar este de înţeles că se concentrează asupra Statelor Unite ale Americii, având în vedere statutul țară ca având cea mai mare şi mai puternică economie din lume.

Liderii chinezi ocupă, de asemenea, un rol proeminent în clasament, în condiţiile în care țara continuă competiţia cu SUA în privinţa dominaţiei globale.

Cu toate acestea, șapte lideri din Europa au intrat în lista făcută de Bloomberg, ocupând mai multe poziții la vârf. Iată care sunt cele şapte persoane din finanţele europene care joacă un rol unic în modelarea finanțelor la nivel mondial.

1. Theresa May – Învingându-şi toți rivalii şi devenind noul prim-ministru după demisia lui David Cameron, ca urmare a votului privind Brexit, May deține poziția dificilă de a fi responsabilă de cum va arata Marea Britanie în afara UE. Cu riscul ca Londra să piardă avantajele serviciilor financiare găzduite și prin urmare locul său de capitală financiară a Europei, nimeni altcineva nu are atât de multă putere și influență ca Theresa May în domeniul finanțelor mondiale, chiar acum.

2. Angela Merkel – prima femeie care ocupă poziţia de Cancelar al Germaniei, Angela Merkel este cel mai longeviv lider în funcţie din Europa. Merkel a condus ţara într-o perioadă în care Germania a dus continentul înainte, în pofida stagnării creşterii altor economii importante, cum ar fi Italia și Franța.

3. Mario Draghi – Președintele BCE, conoscut de asemenea ca "omul care a salvat euro", are o poziție unică în domeniul finanțelor la nivel mondial. El a fost unul dintre primii şefi ai băncilor centrale care a dus ratele dobânzilor în teritoriul negativ și a rămas ferm în credința sa privind eficacitatea acestei măsuri, în ciuda criticilor venite din partea altor oficiali din zona euro, inclusiv ministrul german de Finanțe, Wolfgang Schäuble.

4. Sergio Ermotti – CEO al băncii elveţiene UBS, este singurul bancher european care apare în lista Bloomberg. Ermotti se află la cârma UBS începând cu 2011 și a ajutat banca să traverseze vremuri incredibil de dificile pentru acest sector, în condiţiile în care ratelor negative ale dobânzilor și reglementările sporite au lovit profitabilitatea băncii.

5. Mark Carney – Deşi Carney este născut în Canada, el joacă un rol important în economia britanică în calitate de guvernator al Băncii Angliei. După ce Regatul Unit a decis să părăsească UE, Mark Carney a decis prima tăiere a ratei dobânzilor de către Banca Angliei de la criza financiară și s-a confruntat cu acuzații că ar fi pro-european.

6. Vladimir Putin – Presedintele Rusiei este, fără îndoială, unul dintre cei mai puternici oameni de pe Pământ, un stâlp de influentă în ce priveşte geopolitica din Est. În calitate de comandant suprem al țării care controlează cea mai mare din aprovizionare cu energie a Europei, puterea sa asupra piețelor de petrol este masivă.

7. Margrethe Vestager – comisarul Uniunii Europene pentru Concurență și-a asumat un rol proeminent în bătăliile UE împotriva companiilor Google și Apple. În luna august, Vestager s-a aflat în spatele deciziei ca Apple să plătească taxe de peste 13 miliarde de euro, ca parte a unei pedepse privind evaziunea fiscală în zona euro. Campaniile anterioare includ Starbucks în Olanda și Amazon în Luxemburg.

Citeşte articolul original în Business Insider