În sezonul cald, când întreg mapamondul pare sedus iremediabil de mare și de ideea de a călători, marile case producătoare de ceasuri de lux se grăbesc să prezinte piese cu influențe marine. Și, dacă pasionații se gândesc mai întâi la categoria „diver“, artizanii Ulysse Nardin, Patek Philippe și Hublot par să fi mers în acest an către o orientare ceva mai „pâmântească“, înglobând în cele mai noi produse atât teme acvatice cât și orașe sau regiuni învecinate cu marea.

 

Cei de la Ulysse Nardin oferă, de exemplu, doritorilor noul Marine Torpilleur, un ceas care și-a împrumutat numele de la navele mici și rapide care aveau ca principal atu manevrabilitatea atunci când se confruntau cu vase mai mari și mult mai greoaie. Cu rădăcini istorice din acest punct de vedere, dar destinat exploratorilor contemporani care „vor să fie căpitanii propriilor destine“, Marine Torpilleur este produs în trei variante de 42 mm cu carcasa din aur roz, oțel inoxidabil cu cadran alb sau oțel inoxidabil cu cadran albastru.Toate cele trei variante sunt animate de calibrul UN-118, 13 ¾, au o rezervă de putere de 60 de ore și rezistă până la adâncimi ale apei de 50 de metri. Prețurile încep de la 6.900 de franci elvețieni și urcă până la 17.900 de franci.

 

Tot cu temă marină, dar țintind evident marea piață chineză de ceasuri, maeștrii Ulysse Nardin au prezentat Cassico Zheng He, o piesă realizată „în onoarea navei Bao-Chuan condusă de amiralul Zheng He în cele șapte voiaje incredibile din timpul dinastiei Ming“. Tocmai de aceea, pe cadranul ceasului este stilizată fidel chiar nava cu comori Bao-Chuan, o sarcină deloc ușoară pentru artizanii manufacturii care au nevoie de minimum 50 de ore de muncă pentru a trece cadranul prin cele 26 de procese menite să redea în detaliu caracteristicile corabiei. Sub acest superb cadran se află calibrul UN-815, certificat COSC, care are o rezervă de putere de 42 de ore. Prețul este și el, desigur, pe măsura produsului: 39.800 franci elvețieni.

 

O altă manufactură celebră, Hublot, a ținut să readucă în atenție deja cunoscutul ceas Classic Fusion Mykonos comercializat între 2012 și 2016. Ediția din 2017 duce însă arta maeștrilor ceasornicari chiar mai departe păstrând nuanțele de albastru și alb, dar și simbolul unei mori de vânt, discret și elegant. Ceasul este comercializat în două variante – una cu carcasa din titan limitată la 50 de unități și alta din aur limitată și ea la doar 20 de unități – și reprezintă „o legăură clară între pâmânt și mare“.

Nici Patek Philippe nu putea rămâne departe de această abordare. Mai ales că în acest an se împlinesc două decenii de la prima apariție a liniei sportive și dinamice Aquanaut. Această aniversare este sărbătorită prin lansarea Aquanaut Ref. 5168G, un ceas din aur alb de 18 carate care poate fi utilizat până la adâncimi ale apei de 120 de metri. Cu un bezel octogonal-rotunjit, noua piesă are ca sursă de energie calibrul 324 S C, extrem de plat (3,3 mm) grație căruia carcasa nu depășește în înălțime 8,25 mm.