Aramco este şi cea mai mare companie petrolieră din lume, cu rezerve de ţiţei de aproximativ 265 miliarde de barili, sau 15% din depozitele mondiale de petrol. Guvernul Arabiei Saudite deţine integral compania petrolieră.

Performanţele financiare ale Aramco au fost mult timp unele dintre cele mai bine păstrate secrete din industria ţiţeiului, dar în condiţiile în care compania se pregăteşte în 2018 sau 2019 pentru o îndelung aşteptată Ofertă Publică Iniţială (IPO) trebuie să le comunice investitorilor care sunt câştigurile sale şi cum operează.

Bloomberg citează datele financiare ale companiei care indică în primele şase luni din 2017 un profit net de 33,8 miliarde de dolari şi un flux de numerar de 52,1 miliarde de dolari. 

‘Aceste date sunt neconforme cu realitatea, compania nu face comentarii privind speculaţiile referitoare la performanţele sale financiare şi regimul fiscal’, se arată într-un comunicat al Aramco.

Datele, pregătite pentru standardele internaţionale de contabilitate (IFRS), arată că firma a făcut în primele şase luni din 2016 un profit net de 7,2 miliarde de dolari, într-o perioadă în care preţul mediu al barilului de petrol era de 41 de dolari, arată datele Bloomberg. 

Arabia Saudită vrea să obţină o sumă record, de 100 de miliarde de dolari, din vânzarea unei participaţii de 5% în Aramco, pe bursele locale şi străine. În urma tranzacţiei, capitalizarea de piaţă a Aramco se va ridica la 2.000 de miliarde de dolari, mai mare decât a oricărei companii şi depăşind-o cu mult pe cea a rivalelor Exxon Mobil şi Royal Dutch Shell.

În prezent, capitalizarea de piaţă a Exxon se ridică la 327 de miliarde de dolari, iar cea a Shell la 285 de miliarde de dolari. AGERPRES