Așa cum știe orice antreprenor, lucrătorii cu o înaltă calificare reprezintă cheia succesului. Însă cercetările indică un deficit crescut de candidați, ce va avea ca rezultat, doar în sectorul producției, două milioane de locuri de muncă neocupate în următorul deceniu. Nu este de mirare că producătorii din toată lumea ”angajează” tot mai mulți roboți. Iată  mai jos un ghid pentru instalarea unui cobot – robot colaborativ.

Instalarea pas cu pas

Asigurați-vă că ați inclus în calcul următoarele elemente, astfel încât să puteți decide ce fel de robot este cel mai potrivit pentru companie:

  1. Investiția totală în echipamentul robotic

Dacă robotizarea se va face cu roboți colaborativi, care va fi investiția totală, prin comparație cu aceea într-un robot industrial tradițional?

Calculul investiției totale în echipamentele robotice include investiția inițială, la care se adaugă eventualele tarife pentru accesorii adiționale și pentru integrarea sistemelor.

 

Luați în considerație costurile viitoare de întreținere, precum și aspecte precum capacitatea unui robot de a putea fi realocat (sau nu) cu ușurință pe fluxul intern de lucru, pentru a satisface cerințele în schimbare ale operațiunilor de producție. În cazul în care intenționați să instalați roboți industriali tradiționali, vedeți dacă trebuie să modificați planul halei de producție, deoarece aceasta poate angaja un cost considerabil. De asemenea, luați în calcul și costurile asociate aducerii la zi sau îmbunătățirii echipamentelor și țineți seama de posibilitatea de a adăuga ulterior noi capacități echipamentelor existente.

Pentru a lua un exemplu, instalarea unui robot colaborativ va însemna reducerea la minimum a costurilor cu integrarea sistemelor, grație ușurinței în utilizare și programare, flexibilității și dimensiunilor reduse ale acestuia, precum și posibilității ca operațiunile de întreținere și actualizare a echipamentului și software-ului să fie realizate de către utilizator.

  1. Cheltuieli cu forța de muncă

Ce ar însemna utilizarea de roboți colaborativi pentru sănătatea, starea de bine și siguranța angajaților?

În cazul în care doar un anumit proces de producție va fi automatizat, care ar fi nivelul economiilor în termeni de costuri sociale și cheltuieli de sănătate, medicale și cu asigurările, economii realizate prin introducerea unor practici de lucru mai sigure și mai ergonomice?

Automatizarea va păstra nivelul de siguranță a angajaților în special dacă utilizați roboți colaborativi, care au un design ergonomic și pot lucra alături de oameni în condiții de eficacitate și securitate.

Problemele de sănătate și securitate a muncii (SSM) asociate operațiunilor manuale sunt larg răspândite, în special sub forma afecțiunilor musculoscheletale (MSD). Grație adoptării roboților colaborativi, aceste probleme pot fi semnificativ diminuate, deoarece oamenii pot astfel îndeplini sarcini mai puțin solicitante și repetitive, avansând pe poziții superioare, cu valoare adăugată. De asemenea, roboții colaborativi le oferă angajaților ocazia de a învăța despre tehnologia robotică și de a deprinde noi abilități, ce vor reprezenta un factor de sprijin atât pentru cariera lor, cât și pentru dezvoltarea afacerii.

 

Ce economii de costuri cu formarea și recrutarea rezultă din utilizarea unui robot colaborativ?

Roboții colaborativi pot fi ușor instalați, programați, reprogramați și integrați în fluxul de operațiuni al unei companii, practic de către oricine, ceea ce înseamnă că nu trebuie să contractați ingineri sau tehnicieni calificați ca integratori de sisteme sau ca specialiști în mentenanța roboților. Utilizarea coboților simplifică automatizarea, economisește timp și nu va duce la o întrerupere îndelungată a producției în timpul operațiunilor de instalare. Aceasta înseamnă că veți economisi timp și bani cu recrutarea și formarea personalului.

  1. Eficiență sporită

Ce înseamnă pentru afacere câștigul de productivitate?

Estimați numărul proceselor repetitive și manuale care sunt executate în prezent pe liniile de producție ale companiei dumneavoastră. Timp de câte ore, zile sau săptămâni rulează acestea? De câți angajați este nevoie pentru a îndeplini aceste sarcini? Pentru a asigura și pe viitor sănătatea și securitatea personalului, imaginați-vă beneficiile aduse atât angajaților, cât și companiei de automatizarea acestor procese cu ajutorul roboților. Automatizarea va elimina grijile angajaților cu privire la sănătatea, starea de bine și securitatea la locul de muncă și de asemenea le va permite să petreacă mai mult timp lucrând la sarcini sau proiecte mai interesante din cadrul companiei.

 

Dacă aceste sarcini de tip repetitiv ar fi efectuate de un robot timp de 24 de ore pe zi, gândiți-vă cu cât se va scurta timpul dintre startul producției și livrarea la consumatorul final. Dacă ați eficientizat deja producția, gândiți-vă cu cât puteți majora volumul actual al acesteia. Aceasta ar putea însemna lărgirea forței de muncă, pentru a satisface creșterea cererii.

  1. Stabilitatea producției

Ce economii de materie primă poate aduce robotizarea? Cu cât ar crește astfel volumul producției? Ce ar însemna pentru companie un grad mai ridicat de loialitate și retenție a consumatorilor?

Dacă aveți o linie de producție cu performanțe fluctuante și un slab control al calității, aceasta înseamnă că risipiți materii prime, iar rata de rebut este ridicată. Drept rezultat, gradul de loialitate și cel de retenție a consumatorilor vor scădea inevitabil, deoarece, de fiecare dată când plasează o comandă, aceștia își doresc produse realizate la un standard constant de calitate.

Tehnologia roboților colaborativi asigură o producție la standarde constante de înaltă calitate, ceea ce va reduce semnificativ risipa de materii prime. De asemenea, aceasta va contribui la dezvoltarea afacerii, deoarece angajații vor fi mai productivi.

Dacă aveți o linie de producție ale cărei performanțe fluctuează, scrieți pe o foaie de hârtie argumentele în favoarea și împotriva execuției sarcinilor respective de către un angajat, prin comparație cu automatizarea acestora cu ajutorul unui robot colaborativ.

Toate aceste aspecte merită efortul de a fi examinate, astfel încât să înțelegeți la dimensiunile sale reale valoarea pe care robotizarea o va aduce companiei atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Acesta este un proces detaliat, deoarece este vorba de o investiție în creșterea, în dezvoltarea, în sustenabilitatea și competitivitatea companiei.

Definiție

Atunci când vă construiți argumentația, utilizați ROI ca instrument de fundamentare a investiției în robotizare, nu durata de recuperare, care nu este altceva decât numărul zilelor, lunilor sau anilor necesare pentru a acoperi costul investiției. Această durată va depăși întotdeauna ROI deoarece include, de exemplu, costurile salariale, în vreme ce calculul ROI ia în considerare, în ansamblul lor, impactul și beneficiile atât de natură tangibilă, cât și intangibilă, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.

Cereți sfaturi concrete despre cum puteți rezolva problemele de producție cu ajutorul coboților https://www.cobotware.ro/