Indicii principali de pe Wall Street se situează în prezent cu circa 2% sub maximele istorice atinse în luna septembrie, în timp ce indicii burselor din Londra, Frankfurt și Paris sunt cu 3-%-5% sub nivelurile record. În următoarele luni, cel mai important reper pentru piețele financiare îl reprezintă intențiile băncii centrale americane. Mai exact, când anume va efectua Rezerva Federală prima creștere a dobânzii-cheie din SUA, care a rămas la 0%-0,25% în ultimii cinci ani sau, cu alte cuvinte, când va debuta un nou ciclu de restricționare monetară în America.

Specialiștii Tradeville consideră că, deocamdată, Rezerva Federală joacă în mod eficient cartea prudenței. Aceștia remarcă faptul că Fed continuă să spună că va trece o perioadă considerabilă de timp între încetarea completă a celei de-a treia campanii de tipărire de dolari (QE3 – Quantitative Easing 3), începută în toamna lui 2012 și care se va încheia luna viitoare, și momentul primei creșteri a dobânzii-cheie. “Economia americană are acum, în sfârșit, o evoluție cel puțin rezonabilă și tot mai mulți oficiali ai băncii centrale vor să grăbească debutul unei restricționări monetare. Este probabil ca până la finalul acestui an Rezerva Federală să coboare trenul de aterizare – semnalizând că este pregătită să livreze prima creștere a dobânzii-cheie cândva în 2015”, estimează Mihai Nichișoiu, analist la Tradeville.

Dolarul american, sub spectrul unei creșteri istorice

Momentul în care Rezerva Federală va fi suficient de explicită în privința iminenței primei creșteri a dobânzii-cheie va fi unul extrem de important. Până la acel moment, “dolarul american ar trebui să continue să se aprecieze în mod generalizat și impulsiv în ceea ce ar putea fi începutul celui de-al treilea val important de creștere din istorie”, este de părere analistul Tradeville. În același timp, temându-se de perspectiva unei restricționări monetare, bursele de acțiuni ar putea parcurge unele turbulențe, în special în segmentele supra-încălzite în ultimii ani (de exemplu, segmentul corporațiilor cu capitalizare mică). De asemenea, aurul ar putea să-și continue declinul, putând testa pragul de 1.000 dolari/uncie. Cu toate acestea, după ce Fed va oferi certitudinea creșterii dobânzii-cheie, bursele de acțiuni ar trebui să se înscrie într-un nou episod de creștere, iar aurul poate începe să se aprecieze din nou.

“Motivul-cheie îl va reprezenta faptul că Fed se va situa în mod intenționat în urma economiei, adică va majora dobânda cu mai puțin decât ar recomanda economia, ceea ce va acționa în continuare ca un stimulent, ampllificând gradual așteptările inflaționiste”, explică Nichișoiu. Astfel, dacă economia americană, în funcție de creșterea pe care o va înregistra, va recomanda o dobândă-cheie de 4%, Fed va anunța 2%. Prin urmare, un investitor va prefera randamentele oferite de economie via companiile listate pe bursă în locul dobânzilor mai puțin avantajoase ale depozitelor bancare. “Vom continua să parcurgem o perioadă foarte bună pentru investitori, probabil una dintre cele mai bune din istorie. Dobânzile vor continua să fie excepțional de mici, iar cele mai importante banci centrale nu vor să deturneze performanțele economice reușite post-criza din 2008. Dincolo de volatilitatea unor perioade scurte de timp, ciclul favorabil burselor de acțiuni este încă departe de final”, adaugă Mihai Nichișoiu.

Economiile SUA și China, în contrast

După prima creștere a dobânzii-cheie de către Fed, dolarul american și-ar putea tempera aprecierea, dar ar trebui să rămână într-un top al preferințelor valutare ale investitorilor, e de părere analistul Tradeville. Parcurgem o situație rar întâlnită în istorie, în care cele mai importante două economii globale, SUA și China, urmează traiectorii opuse. America își revine economic pe filiere nu doar circumstanțiale, precum costul încă scăzut al creditului, ci și structurale, precum o revoluție a sectorului energetic care plasează industria locală într-o postură tot mai competitivă. În schimb, autoritățile de la Bejing încearcă să instrumenteze o alunecare/încetinire ordonată a economiei chineze, după rate astronomice de creștere în ultimii ani care au condus la acumularea unor dezechilibre macro îngrijorătoare. În plus, creșterea economiei americane survine în contratimp cu evoluția multor altor economii preferate de către investitori în ultima decadă. Multe economii emergente, dar și dezvoltate (precum Suedia sau Australia) sunt supra-încălzite și, astfel, vulnerabile unui curs descendent în următorii ani.