Conform Constituţiei din 1988, Brazilia este o Republică Federativă Prezidenţiala, de inspiraţie americană. Sistemul legislativ brazilian urmeaza tradiţia romano-germanica. Puterea Executivă este exercitată de către Preşedinte, care cumulează functiile de şef de Stat şi şef al Guvernului, ales la fiecare patru ani. Concomitent cu alegerile prezidenţiale, se votează pentru Congresul Naţional, sediul Puterii Legislative, împărţit în două camere parlamentare, Camera Deputaţilor cu mandat de 4 ani şi Senatul Federal, ai cărui membri posedă mandate de 8 ani şi sunt aleşi, câte o treime şi două treimi, la fiecare 4 ani.

Brazilia este împărţită în 26 State şi un District Federal, şi este subdivizată în 5.564 municipii. Brazilia şi-a câştigat independenţa în 7 septembrie 1822 şi s-a transformat în monarhie, condusă de D. Pedro I, urmat de D. Pedro II. În 1889 este proclamată Republică, menţinută până în zilele noastre.

Colonizata de către Portugalia, Brazilia este unica ţară de limbă portugheză din America Latina. Religia dominantă este catolicismul, fiind ţara cu cel mai mare număr de catolici din lume. Societatea braziliană este una dintre cele mai multi-rasiale din lume, 45% din populaţie are origine africană şi o parte semnificativă are ascendenţă indigenă. Majoritatea brazilienilor au ascendenţă portugheză. În multe regiuni din centrul-sud al ţării, se întâlnesc descendenţi de imigranţi care formează majoritatea populaţiei. Brazilia are cea mai mare populaţie de origine italiană în afara Italiei şi cea mai mare populaţie japoneză din afara Japoniei, plus o notabilă colonie a diasporei germane.

Brazilia este a 6-a putere economica mondială conform Produsului Intern Brut. În prezent Brazilia se situează printre primele 20 ţări exportatoare din lume. Brazilia este apreciată ca o ţară cu mare potential, precum Rusia, India şi China, făcând parte din aşa-numitul grup BRICS, al ţărilor emergente. Politica externă adoptată de către Brazilia priorizează alianţele dintre ţările în curs de dezvoltare, pentru a negocia cu ţările bogate.

Structura economiei

Producţia industrială, cu o participare de 28,7% la P.I.B. (2011), este concentrată în ramurile: siderurgie, construcţii de maşini, electrotehnică, materiale de construcţii, zahăr, cauciuc, prelucrarea lemnului, industria chimică, de autovehicule (2,5-3 milioane autoturisme produse anual), alimentară, telecomunicaţii, construcţii de nave şi aeronave, textile, rafinarea petrolului etc. Sectoarele textil, confecţii, alimente şi băuturi reprezintă 50% din totalul industriei.

Agricultura – împreună cu activitatea forestieră şi pescuitul – absoarbe peste o treime din populaţia activă, contribuind cu 7% la produsul naţional brut şi cu aproximativ 25% la valoarea exporturilor.

Brazilia se situează pe primele locuri în lume în rândul ţărilor exportatoare de produse agricole. Produsele principale de export sunt: cafea, zahăr, suc de portocale, carne de pui si de vaca (primul loc pe glob), cacao, soia, porumb (locul 2), carne de porc (locul 4), bumbac, orez, tutun, etc.

Transporturi – Brazilia deţine o reţea de 1,6 milioane km şosele, situându-se pe locul 2 în lume, după SUA, şi 32.460 km căi ferate, ocupând locul 10 pe glob. Posedă peste 20,8 milioane autovehicule în circulaţie, având o producţie anuală de peste 2,5 milioane autovehicole (in cursul anului 2009, productia de autovehicole a fost de 2,9 milioane unitati). Are o capacitate de transporturi maritime de 6,8 milioane tone şi deţine un număr de 126 aeroporturi.

Schimburile comerciale cu România

În anul 2012, cele mai importante capitole ale exportului românesc au fost: părţi autovehicule, piese şi părţi motoare diesel şi pe benzină, componente electronice pentru industria auto, întreruptoare şi disjunctoare electrice, maşini, utilaje şi echipamente industriale, utilaje de ridicat şi manipulat greutăţi, panouri pentru automatizare, relee tensiune, laminate din fier şi oţel, îngrăşăminte chimice, anvelope şi alte articole din cauciuc. Principalele produse importate de România sunt soia şi derivate din soia, zahăr brut, minereu de fier, carne de pui, tutun brut, cafea.

SURSA: dce.gov.ro