Veniturile fiscale care au ajuns la bugetul statului în primele trei luni ale acestui an au fost cu circa două miliarde de lei mai mici decât cele estimate, în timp ce cheltuielile au consemnat o creștere comparativ cu luna aceeași perioadă a anului trecut, așa cum a mai arătat Capital.

 Salariile au consemnat o creștere fără precedent (peste 40% în martie 2018 comparativ cu martie 2017), iar pensiile sunt așteptate să crească, dacă Guvernul își respectă promisiunile.

Cu toate acestea, Fondul Monetar Internațional vede un deficit bugetar mai mic decât cel prognozat la finalul anului trecut, fapt care ridică semne de întrebare mai multor analiști și economiști din România.

Prognoza FMI, venită la puțin timp după ce ministrul finanțelor publice, Orlando Teodorovici, a fost la Washington pentru discuții cu Fondul, sugerează specialiștilor că actualul Guvern a promis măsuri care să majoreze veniturile. Aceste măsuri pot foarte bine să includă majorări de taxe și impozite.

“ Sunt suprins de noile prognoze ale FMI. PIB a fost updatat în sus, dar au redus și deficitul bugetului consolidat în PIB.  Și reducerea deficitului este  mai mare decât creșterea progozei  privind rata PIB. Interesant e că modificările s-au făcut după ce Teodorivici a fost la Washington și a discutat cu ei.  Am impresia că ceva se pregătește în privința reparării acestor deficite care se extind.  Nu știu ce se pregătește, dar pe partea de cheltuieli e clar că nu poți să faci prea multe(niciun politician nu mai riscă să taie salarii sau pensii), ci probabil va fi o ajustare pe partea de venituri.  Pilonul II este o opțiune și mai sunt multe altele. “, spune un un analist dintr-o bancă importantă.

De altfel, inclusiv oficialii FMI au sugerat că discută cu Guvernul României posibile variante pentru majorarea veniturilor.

„Pentru a atinge ținta de deficit în acest an sunt diferite opinii. Desigur, autoritățile cred că este suficient spațiu pentru a-l atinge în acest an. În schimb, noi credem că anumite venituri au fost subestimate, iar unele cheltuieli au fost subestimate. Am avut discuții despre cum unele opțiunii importante pot reduce acest decalaj. Aceste discuții sunt în curs de desfășurare, iar, în perioada următoare, vom prezenta public recomandările noastre, precum și răspunsul la acestea”, a spus Jaewoo Lee, șeful minisiunii FMI în România.

Guvernul a discutat în ultima vreme despre reformarea sistemului de pensii private, unde contribuțșia a fost deja scăzută de la 5,1% la doar 3,75%, aducând un aport suplimentar le veniturile bugetului. Pe surse, se discutăm astăzi inclusive despre reducerea la zero a contribuțiilor la pilonul II, dar și despre transformarea pensiilor private în pensii opționale.