"Dorim eliminarea completă a tarifelor vamale americane la încălţăminte şi la produse ceramice, dorim liberalizarea completă a pieţei energiei între SUA şi Europa, dorim ca România să aibă acces deplin la tehnologii americane de ultimă generaţie, dorim condiţii care să îmbunătăţească accesul reciproc pe piaţa medicamentelor generice. De asemenea, dorim armonizarea standardelor în industria auto pentru a putea exporta mai mult în SUA, însă dorim şi să ne protejăm industria avicolă atâta vreme cât suntem convinşi că standardele europene pe care producătorii noştri trebuie să le respecte sunt mai stringente şi costisitoare decât cele americane", a menţionat Sorin Moisă, la conferinţa despre Parteneriatul Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP). 

Acesta a subliniat că lista de priorităţi ale economiei româneşti cuprinde peste 30 de cerinţe care să înlesnească accesul firmelor româneşti pe piaţa americană, "câteva cerinţe defensive, pentru industrii pe care trebuie să le protejăm, respectiv şase puncte sociale şi de mediu, reflectând în principal opinia sindicatelor şi a societăţii civile". 

Parteneriatul Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP – Transatlantic Trade and Investment Partnership) este cel mai mare tratat comercial şi de investiţii negociat vreodată, atât de Statele Unite ale Americii, cât şi de Uniunea Europeană, menit să sporească prosperitatea celor doi parteneri. 

Varianta sa pentru spaţiul pacific, TPP (Trans Pacific Partnership), tratat negociat între SUA şi partenerii săi din zona Asia-Pacific, a fost aprobat la finalul lui septembrie 2015, oferind motivaţia unei negocieri mai accelerate şi în cazul TTIP. Tratatul transatlantic se află în momentul de faţă într-o fază decisivă a negocierilor între cei doi mari parteneri şi actori comerciali, SUA şi UE, care împreună au peste 800 de milioane de locuitori şi acoperă circa jumătate din PIB-ul planetei. 

AGERPRES