Comisia de muncă a adoptat mai multe modificări substanțiale la legislația privind concediul și indeminzația lunară pentru creșterea copiilor, existând în dezbatere legislativă trei proiecte în acest sens, scrie Hotnews.ro.

Printre cele mai importante modificări:

  • nu mai există plafonul maxim al indemnizației de 3400 lei/lună;
  • mamele vor primi indemnizație lunară în cuantum de 85% din media veniturior nete primite în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani, însă nu mai puțin de 85% din salariul minim brut pe țară – eliminându-se ISR-ul (indicele social de referință care era în valoare de 50 de lei) din lege;
  • acordarea indemnizației – pănă la implinirea vârstei de doi ani de către copil;
  • dacă decid să se întoarcă, mamele vor primi stimulent de inserție în cuantum de 50% din indemnizația minimă (adica din 85% din salariul minim brut).

Salariul minim brut pe țară, la care se raporteaza calculul acestei indemnizații, este în prezent de 1.050 lei pe lună, insa de la 1 mai va crește la 1.250 lei/luna.

La sedinta comisiei a fost prezentă și Ministrul Muncii, care s-a opus mai multor prevederi decise de comisie, printre care eliminarea plafonului maxim de 3.400 lei/lună. Ana Costea a propus să se mențină limita maximă de 3.400 lei corelativ cu extinderea perioadei de acordare a stimulentului de inserție de un an. "Estimăm o creștere de aproximativ 4.000 de beneficiari și un efort suplimentar pe 12 luni de aproximativ 180 milioane lei" a spus Costea referitor la această propunere.