Bank of America a angajat doi oficiali guvernamentali, care se se vor alătura departamentului de combatere a criminalității financiare, au declarat, pentru Reuters, surse apropiate deciziei, în condițiile în care băncile se află sub o presiune tot mai mare de a-și curăța tranzacțiile de activități suspecte de încălcarea legii.

Jaikumar Ramaswamy, care conduce serviciul de combatere a spălării banilor la Departamentul de Justiția SUA, și Frederick Reynolds, director adjunct la unitatea cu aceeași specializare din Departamentul Trezoreriei, the Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN), sunt cei doi oficiali angajați de Bank of America. Ei se vor alătura instituției financiare din ianuarie, urmând să raporteze direct către coordonatorul la nivel global al activităților de combatere a criminalității financiare din bană, Bill Fox, și el fost director în cadrul FinCEN.

Rolul lor precis în cadrul organizației nu a fost încă determinat, au declarat sursele citate de Reuters, care au refuzat să se identifice deoarece nu sunt autorizate să facă declarații publice pe acest subiect. Un purtător de cuvânt al Bank of America a refuzat să comenteze.

 

Numeroase bănci au fost obligate să plătească amenzi tot mai mari pentru că au eșuat să semnaleze tranzacții suspecte de spălare de bani și riscuri de corupție, sau în care se încalcă sancțiunile impuse altor state de SUA.

 

Banca britanică Standard Chartered a acceptat să plătească penalități de 300 milioane de dolari în luna august pentru că nu a semnalat tranzacții riscante, care aveau legătură cu operațiuni de spălare de bani. Înțelegerea s-a adăugat unei alte amenzi, chiar mai mari, de 667 milioane de dolari, pe care banca a acceptat să o plătească în 2012 pentru a scăpa de acuzații similare.

În luna Iulie, Bank of America a acceptat să plătească 16,6 milioane de dolari pentru a scăpa de acuzațiile că a procesat câteva sute de tranzacții pentru traficanți de droguri.

Unul din oficialii angajați recent, Ramaswamy, a condus unitatea de compatere a spălării banilor din Departamentul american de Justiție din 2012 și a supravegheat cel mai mare astfel de caz, în care banca franceză BNP Paribas a pledat vinovat în iulie și a plătit aproape 9 miliarde de dolari amenzi pentru a scăpa de acuzațiile că a violat embargoul impus Sudanului, Cubei și Iranului de statul american.