Astfel, companiile trebuie să înregistreze în Registrul Comerțului orice modificare a Actului Constitutiv, fie că este vorba de schimbarea acționariatului, a administratorului, a sediului social, a obiectului de activitate sau a capitalului social. De asemenea, pentru donația, vânzarea, locațiunea sau garanția reală mobiliară constituită asupra fondului de comerț, precum și orice alt act prin care se aduc modificări înregistrărilor în Registrul Comerțului, trebuie înregistrate mențiuni.

În cazurile în care o firmă are probleme, precum punerea sub interdicție, deschiderea procedurii de reorganizare judiciară sau de faliment sau hotărârea de condamnare a comerciantului, administratorului sau cenzorului pentru fapte penale care îl fac nedemn sau incompatibil să își exercite activitatea, este necesară, de asemenea, înregistrarea de mențiuni la Registrul Comerțului, prin care să fie specificate aceste modificări.

Nu în ultimul rând, se impune înregistrarea de mențiuni și în ceea ce privește schimbarea numelui și prenumelui, a cetățeniei, a codului numeric personal (pentru cetățenii români), a seriei și numărului pașaportului (pentru cetățenii străini), a datei și locului nașterii împuternicitului sau reprezentatului fiscal al companiei, a brevetelor de invenții, mărcilor de fabrică, de comerț și de serviciu, a denumirilor de origine, a indicațiilor de proveniență, a emblemei și altor semne distinctive asupra cărora compania are dreptul.

Cui îi revine răspunderea pentru înregistrarea mențiunilor?

Obligația înregistrării mențiunilor revine companiei, conform art. 22 alin. (1) din legea sus-menționată. Înțelegem din textul articolului că obligația revine societății prin reprezentanții săi legali, adică administratorii. În funcție de prevederile actului constitutiv, fie administratorul direct, fie asociații, pot mandata terțe persoane pentru efectuarea înregistrărilor.

Alin. (2) al aceluiași articol oferă posibilitatea de înregistrare a mențiunilor și persoanelor interesate, altele decât reprezentanții companiei, însă acest fapt nu exonerează compania de obligația ce îi revine conform prevederilor alin. (1).

 Este important de știut și că termenul de înregistrare a mențiunilor este de 15 zile de la data actelor prin care se aprobă modificarea supusă înregistrării.

De asemenea, nerespectarea obligației de înregistrare a mențiunilor în termenele prevăzute de lege se sancționează cu amendă judiciară de la 500 lei la 2.000 lei, aceasta aplicându-se fiecărei persoane obligate la îndeplinirea prevederilor art. 21 din lege, precum și reprezentanților societăților comerciale amendate.

Nicoleta Boaru,
corporate services manager Accace