Când Steve Nowicki a aflat că oamenii congresului – angajaţii guvernamentali care, după ce au eşuat să ajungă la un compromis bugetar, au determinat starea de blocaj – îşi vor încasa în continuare salariile, în timp ce peste 800.000 de funcţionari au fost trimişi acasă fără plată, el a decis să prezinte faptele în timp real pe Internet pe siteul CongressStillGetsPaid.com.

Nowicki a făcut echipă cu doi dintre colegii săi, Nick Miaritis şi Alex Goldstein, pentru a dezvolta platforma online care calculează exact cu cât a fost plătit Congresul de la declanşarea blocajului guvernamental în noaptea din 1 octombrie. Cei trei sunt angajaţi ai agenţiei de publicitate Saatchi & Saatchi, dar siteul nu este un proiect oficial al agenţiei. Ei au dezvoltat siteul în mai puţin de trei ore şi trei săptămâni mai târziu aveau deja 70.000 de vizite, potrivit lui Nowicki.

Joi, în a noua zi de blocaj, calculatorul ajunsese la suma de 2,3 mil. dolari. Potrivit lui Nowicki, calculatorul foloseşte matematica de bază. Fiecare angajat al Congresului american are un salariu anual de cel puţin 174.000 de dolari. Unii lideri pot câştiga mai mult, dar dezvoltatorii instrumentului de calcul au folosit salariul de bază pentru a păstra calculele conservatoare. Apoi, au înmulţit salariul cu 532, cât este numărul membrilor, şi au împărţit suma forfetară de peste 92 mil. dolari la numărul de secunde care au trecut de la declanşarea blocajului.

Congresul american este plătit şi în timpul blocajului datorită Amendamentului 27. Ratificat în 1992, amendamentul a fost menit să asigure că membrii Congresului nu îşi cresc salariile. Efectul secundar al măsurii: Congresul nu poate nici reduce sau îngheţa salariile.

Acesta nu este singurul site care urmăreşte fondurile în timpul blocajului guvernamental. Shutdowncost.com calculează costul lucrărilor şi al serviciilor pe care guvernul este în imposibilitatea de a le realiza fără angajaţii care au fost trimişi acasă.

Până joi, costul blocajului ajunsese la peste 2,8 mld. dolari.

<iframe src="https://congressstillgetspaid.com/embed.html" width="480" height="640" style="border: 1px black solid"></iframe>

SURSA: Mashable