Purtătorul de cuvânt al Afacerilor Externe, Raul Romeva, a declarat pentru BBC că guvernul central a acționat împotriva voinței catalanilor.

 Primul Ministru al Spaniei, Mariano Rajoy, a anunțat planurile de a elimina guvernul regiunii și de a reduce unele dintre libertățile parlamentului său.

Senatul spaniol este așteptat să aprobe măsurile guvernamentale vineri, împreună cu o propunere pentru noi alegeri regionale.

Guvernul catalan, condus de președintele Carles Puigdemont, a refuzat să oprească decizia de independență în urma unui referendum în afara legii care a avut loc la începutul acestei luni.

Sâmbătă, dl Rajoy a spus că declanșează articolul 155 din Constituție – o acțiune fără precedent – care permite impunerea unei reguli directe într-o criză asupra oricărei regiuni autonome a țării.

Dar liderii catalani spun că nu vor accepta planul.

"Cum poate să trăiască Uniunea Europeană cu această situație [dacă se întâmplă acest lucru] Cum poate supraviețui democrația UE și cum pot fi credibile dacă permit acest lucru? "Pentru că ceea ce vă pot spune este că oamenii și instituțiile din Catalonia nu vor lăsa să se întâmple acest lucru"., a declarat Raul Romeva. El a precizat că guvernul spaniol trebuie să recunoască faptul că poporul din regiune a votat pentru independență.

Guvernul catalan a spus că dintre cei 43% care au participat la referendumul din 1 octombrie, 90% au fost în favoarea independenței.

Partidele unioniste care au câștigat aproximativ 40% din voturile la alegerile catalane din 2015 au boicotat votul și mulți suporteri împotriva independenței au rămas departe, susținând că nu este valabil.

În afară de dezbrăcarea lui Carles Puigdemont de toate puterile sale, guvernul central va încerca, de asemenea, să preia controlul asupra forțelor de poliție locale din Catalonia și a radiodifuzorului său public, TV3.

Dl Rajoy a insistat că măsurile guvernului său nu vor însemna că autoguvernarea catalană în sine a fost suspendată și că intenționează să elimine persoanele care nu au ţinut cont de legi.

Viceprim-ministrul țării, Soraya Sáenz de Santamaría, a declarat pentru radio spaniol Onda Cero: "Ei [liderii catalani] nu au fost puși în rol prin puterea divină, ei au fost puși în rolurile lor de către constituția și statutul autonomiei.

Apelurile separatiștilor pentru intervenția externă în criză au avut un efect redus, UE menţionând că este o problemă internă şi că Spania trebuie să decidă.

Între timp, liderii pro-independenței din Catalonia ar putea decide să folosească parlamentul regional pentru a-și declara în mod oficial independența, informează BBC Bethany Bell din Barcelona.