El a explicat că Rompetrol nu poate atrage noi finanţări, întrucât activele sunt puse sub sechestru. Totodată, faptul că a fost revocată autorizaţia de antrepozit fiscal pentru Rompetrol Gas, pentru staţia GPL Năvodari, a dus la suspendarea activităţilor de îmbuteliere a buteliilor pentru uz casnic.

Pe de altă parte, Cătălin Dumitru susţine că România are şansa de a deveni pe termen lung un hub energetic în regiunea Marii Negre, iar companiile româneşti au oportunitatea de a participa, în baza parteneriatului cu Kazahstan, la licitaţiile organizate de companiile care dezvoltă marile zăcăminte din statul caspic.

Strategia Energetică a României, la care autorităţile lucrează în prezent, ar trebui să stabilească foarte clar direcţiile strategice, dar şi un cadru propice investiţiilor în acest sector, a mai afirmat vicepreşedintele Rompetrol.

Recent, patru mari companii petroliere au anunţat decizia de a aloca circa 37 de miliarde dolari pentru extinderea producţiei la unul dintre cele mai perimetre petrolifere în exploatare, Tengiz Kazahstan. Întrebat cum ar putea România să beneficieze pe termen lung în urma acestei decizii, Dumitru a spus că România are şansa de a deveni pe termen lung un hub energetic în regiunea Marii Negre, o platformă între resursele din Asia şi cererea din Europa pentru procesarea materiilor prime şi obţinerea de produse petroliere. ”Cu o producţie actuală de 27 milioane de tone ţiţei/an, Tengiz va atinge până în 2022 o producţie de 39 milioane tone/an. Acesta este situat pe ţărmul Marii Caspice, fiind conectat la conducta CPC (Caspian Pipeline Consortium), care face legătura între zăcămintele din regiunea Atyrau şi portul Novorossiysk din Marea Neagră. Pe termen lung, o parte din aceste noi volume de ţiţei ar putea să ajungă prin CPC în regiunea Marii Negre. Din câte ştiu, există un amplu proiect de creştere a capacităţii de transfer a acesteia, de la 28,2 milioane tone în prezent la 68 milioane tone ţiţei (din care 50 milioane tone ar urmă să fie din Kazahstan)”, a spus Cătălin Dumitru. (Sursa: Agerpres)