Chiar dacă Compania Națională de Administrare a Infrastructurii are contracte de deszăpezire pentru toate drumurile și autostrăzile, după prima fulguială, oficialii CNAIR anunță închiderea unor porțiuni de șosea și că pe unele zone se circulat foarte greu pe motiv că intervențiile cu utilaje au fost deficitare.
La sfârșitul acestei luni, înainte de prima ninsoare, CNAIR anunța că are un stoc de 162.000 tone sare și 1.176 tone clorură de calciu. De asemenea, în bazele CNAIR sunt în prezent 2013 utilaje, din care 506 sunt utilaje proprii.
Mai mult, ficialii CNAIR au precizat că au încheiat contracte subsecvente pentru deszăpezire pentru toate drumurile naționale și autostrăzile din România. Mai exact, Direcțiile Regionale de Drumuri și Poduri, din cadrul CNAIR, prin Secțiile de Drumuri Naționale, au parafat 53 de contracte pentru întreținerea curentă pe timp de iarnă. Pentru iarna 2017-2018 s-au încheiat contracte de deszăpezire în valoare de circa 147 milioane lei privind întreținerea a 16.657 km de drum administrați. Un calcul simplu arată că deszăziprea costă, în medie, circa 8.825 de lei/km.
Întreținerea curentă pe timp de iarnă a unui km de drum în România este mult mai mare decât în ţările din nordul Europei, cum ar fi Islanda sau Finlanda. În timp ce România plăteşte circa 2.000 euro pentru un km de drum deszăpezit, autoritățile din Islanda și Finlanda decontează facturi, în medie, de 1.000 euro/km pentru întreținerea pe timp iarnă.

Drumarii au bătut în cuie contractele

Conducerea DRDP București gestionează 10 contracte de deszăpezire pentru trei tronsoane de autostradă și cinci județe din apropierea Capitalei. Mai mult, alte două Secții de Drumuri Naționale din București au contracte de întreținere a șoselelor și centurii din jurul Capitalei. În administrarea DRDP București sunt 2.742 km de dumuri și autostrăzi, iar valoarea totală a celor 10 contracte este de 33,88 milioane lei.
DRDP Craiova gestionează cinci contracte de întreținere curentă pe timp de iarnă, 1.973 km de drum național fiind în administrare. Valoarea totală a celor cinci contracte subsecvente este de 13,4 milioane lei.
Directorii DRDP Timișoara au semnat opt contracte pentru întreținerea pe timp iarnă, în valoare de 18,3 milioane lei. Trei tronsoane de autostradă și cinci Secții de Drumuri Naționale sunt în administrarea DRDP Timișoara.  
Deszăpezirea drumurilor și celor patru loturi de autostradă, în Transilvania, este estimată la circa 20 milioane lei. DRDP Cluj are 11 contracte pentru întreținerea pe timp iarnă pentru 2.537 km de drum național și autostrăzi.
Conducerea DRDP Brașov se ocupă de șase contracte subsecvente pentru deszăpezirea 1.855 km de drum național și autostrăzi. Lucrările de întreținere pe timp de iarnă drumurilor naționale din cinci județe și autostrada Sibiu-Orăștie sunt estimate la 19,6 milioane lei.
În Moldova, DRDP Iași gestionează nouă contracte pentru 3.280 km de drum național, valoarea lucrărilor de deszăpezire fiind de circa 22 milioane lei. DRDP Constanța gestionează contracte pentru deszăpezirea a 1.992 km de drum național și autostrada Lehliu-Constanța, costurile fiind de 20,4 miliaone lei.