Bursa de Valori București (BVB) are nevoie de noi emitenți. Acest lucru este cunoscut de mulți ani, dar lucrurile s-au mișcat foarte greu în ultimii zece ani, iar speranțele pentru creșterea lichidității și a numărului de companii listate s-a bazat prea mult pe statul român. Inclusiv speranțele de avansare către statutul de piață emergentă, de la piață de frontieră, sunt legate tot de o companie deținută de stat, Hidroelectrica.

Din fericire, lucrurile s-au mai schimbat în ultimii doi ani, după stabilirea unui plan de deschidere a pieței către emitenți și investitori și identificare unor bariere care trebuiau eliminate. În prezent, BVB este foarte aproape de ce ar trebui să fie o piață modernă la capitolul reglementări și legislație, fapt certificat și de includerea pe lista scurtă a FTSE Russel a țărilor cu potențial real de trecere la statutul de piață emergentă. Accedere pentru care mai este nevoie de îndeplinirea condițiilor de lichiditate în ansamblu și a prezenței unor companii cu valori mari de tranzacționare individuală.

Listarea la bursă are însă și costuri. Tarifele practicate de BVB pentru accederea pe piața principală costă între 4.800 și 22.200 lei, iar pentru AeRO de 950 lei, la care se mai adaugă o taxă de 2.000 lei achitată din primul an de activitate. Mai exact, pentru piața reglementată tariful pentru procesarea dosarului de lisare este de 1.200 lei, la care se adaugă cel de admitere pe tranzacționare, care variază între 3.600 lei și 21.000 lei, în funcție de valoarea capitalurilor proprii ale companiei. După primul an de listare se precepe un tarif de menținere la tranzacționare, care se calculează după o formula specifică.

Pe segmentul AeRO, cel dedicat companiilor mici și mijlocii, tariful de procesare este de 250 lei, iar cel de admitere la tranzacționare de 700 lei, la care se adaugă ce de 2.000 lei pe an. Dar, atenție, aceste costuri sunt doar cele ale BVB și nu includ taxele și comisioanele impuse de celalate entități implicate, inclusiv cele ale Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). De altfel, cele mai mari costuri pentru listarea unei companii mari sunt cele către intermediar, un broker sau mai mulți, care includ și un comision de succes. De altfel, în procesul de listare a unei companii mari sunt implicați și avocați sau alți consultanți, entități care nu sunt la fel de necesare atunci câns este vorba de o companie mică ce intenționează să se listeze pe AeRO.

Fond suveran de investiții

În tentativa de deschidere către companii BVB încearcă să iasă din limitele create de platforma de tranzacționare, drept pentru care a lansat și proiectul „Made in Romania: Liga BVB”, un program special de îndrumare ce va avea loc în perioada aprilie – noiembrie 2017. BVB și partenerii din proiect „vor ghida 15 companii, oferindu-le training-uri, workshop-uri și oportunități de dezvoltare a afacerilor, pentru a impulsiona creșterea organică a companiilor”. Printre ajutorul oferit sunt cuprinse mai multe arii de interes, printre care branding, marketing și tehnici de vânzare, alternative de finanțare, raportare financiară și altele.

Programul are mai multe etape, prima fiind nominalizarea companiilor, apoi selecția unei liste scurte de 50 de firme și desemnarea finală a celor 15 entități care vor intra în Liga BVB. Proiectul în care sunt implicați și Banca Transilvania, Google, Mazars și NN, va finaliza lista celor 15 companii pe 11 martie, ultima participantă urmând a fi votată de public (restul de 14 vor fi alese de un juriu format din zece experți).

Pe lângă inițiativele jucătorilor de pe piața de capital a mai apărut una și din partea statului, respectiv înființarea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții de către Ministerul Economiei, care este menit să stimuleze economia inclusiv prin listarea unor participații de stat la bursă și prin emisiuni de obligațiuni tranzacționate public. Lucian Anghel, președintele BVB, care a arătat că discuțiile despre crearea acestui fond sunt vechi de patru – cinci ani, a declarat că speră ca în 2018 să se realizeze prima investiție a acestui fond în economia autohtonă.

CIFRA

950 de lei este tariful perceput de BVB pentru listarea unei companii la categoria AeRO, la care se mai adaugă un tarif anual de 2.000 lei