Așa cum ne-am obișnuit, asociațiile patronale din România anunță cu ceva timp înainte scumpirea anumitor produse ale industriei pe care o reprezintă. Această modalitate de a „testa” populația cu un trend dorit de patronate pentru a justifica majorări ulterioare de preț este pe cât de utilizată pe atât de „independentă” de dorința producătorilor. Culmea, câteodată justificările sunt de râs, dacă n-ar fi de plâns. În cazul de față, ARC anunță o majorare semnificativă a prețului cărnii pentru că au crescut exporturile către… China. Desigur, în acest caz, ca și în multe altele, patronatele întrețin ideea de „îngrijorare”. Desigur, cum să nu te deranjeze faptul că vinnzi același produs la un preț mai mare…

Potrivit ARC, în primul trimestru din 2017, preţul mediu de achiziţie pentru carcasa de porc a fost cu 26% mai mare faţă de 2016, respectiv cu 12% peste valoarea înregistrată în 2015. 

De asemenea, o creştere importantă s-a consemnat în ultimele 12 luni la pieptul de porc, unde preţul de tranzacţionare s-a majorat cu 40%. De asemenea, la jambon s-a înregistrat o creştere a preţului de 25%, la fel şi la alte piese rezultate din tranşare. 

Conform datelor prezentate de Comisia Europeană în luna martie a acestui an, în cadrul Consiliului Economic al Observatorului pentru Piaţa Cărnii, se estimează că această creştere a preţului cărnii de porc va urma o curbă ascendentă până în a doua parte a anului 2017, când va avea loc o stagnare. 

Printre cauzele care au condus la creşterea preţului cărnii de porc la nivel european se află: creşterea semnificativă, în cursul anului 2016, a exportului de carne de porc în ţările asiatice, în special în China, Japonia şi Hong Kong, respectiv scăderea efectivelor de porcine, la toate categoriile de vârstă (de până la -2,3% la exemplarele tinere între 20-50 kg şi de -1,1% la porcii la îngrăşat între 50-80 kg). 

În plus, pe relaţia China exporturile de carne de porc au reprezentat 44,9% din totalul exporturilor în ţări terţe a acestui produs. De altfel, în luna ianuarie 2017, a fost semnalată o creştere a exporturilor cu 20% mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului 2016, supremaţia deţinând-o în continuare China, urmată de Hong Kong şi Coreea de Sud, se arată în comunicatul ARC.