Compania Cargill, una dintre cele mai mari din lume în domeniul furnizării de produse alimentare, servicii agricole, financiare și industriale, a anunțat achiziția unui nou siloz, situat la Drobeta Turnu Severin. „Depozitul nu mai era funcțional de zece ani, ceea ce înseamnă că investiția presupune crerea unei linii noi de încarcare a barjelor de pe Dunăre și reabilitarea completă a zonelor de depozitare”, a declarat Martin Schuldt, director general al Cargill România.
Societatea, prezentă în România din 1996, a investit în ultimii zece ani circa 100 milioane dolari, dintre care 15 milioane dolari în cele 17 silozuri deja funcționale, situate în zona de sud-est a țării. Compania avea nevoie de o legătură cu fluviul Dunărea,a cesta fiind și motivul pentru care a achiziționat silozul din Drobeta (valoarea tranzacției nu a fost făcută publică). Silozul va deveni operațional în septembrie 2011.
Cargill este prezentă pe piața cerealelor și a semințelor oleaginoase și oferă planuri personalizate de marketing pentru agricultori. Compania furnizează semințe și fertilizatori pentru culturi, pentru care acceptă plata la recoltare, inclusiv sub formă de produse la prețul pieței. Cargill asigură servicii complete, fiind și cumpărător, depozitar și transportator pentru fermieri.
„O măsură foarte bună pentru noi și pentru agricultori este decizia Guvernului de a introduce taxarea inversă de TVA la achiziția de produse agricole, care va duce la micșorarea substanțială a pieței negre”, a mai spus Martin Schuldt. Taxarea inversă înseamnă că nu se va mai plăti TVA la cumpărarea de la producător, ceea ce oferă șanse egale pentru distribuitorii legali în fața competiției ilegale. Producătorii vor avea astfel de achitat doar impozitul pe profit de 16%, nu și TVAul încasat (24%). Cargill are, în prezent, circa 500 de fermieri cărora le oferă servicii și peste 1.50 de parteneri comerciali (fermieri de la care cumpără cereale).