Când vine vorba despre culori, ponderea de albastru și de roșu este aproape egală, urmată de maro. O privire de ansamblu globală asupra segmentelor auto arată: cu cât este mai mică mașina, cu atât culoarea este mai intensă.
Odată cu creșterea vânzărilor și a numărului de modele, vehiculele sportive utilitare (SUV) influențează semnificativ datele de popularitate. În timp ce albul și negrul sunt în continuare culori predominante în acest segment, roșul, albastrul și, în special, nuanțele de maro apar tot mai des. Acest lucru reflectă creșterea și diversificarea (de altfel, previzibile) gamei de modele a acestor vehicule robuste.

Datele din Raportul de culoare european pentru 2017 arată că nuanțele acromatice sunt, în continuare, cele mai populare. Aproximativ 78% dintre toate mașinile au fost vopsite în alb, negru, gri sau argintiu anul trecut, marcând o continuare a acestei tendințe. Dintre culorile acromatice, proporția de gri a crescut la 19%, atingând, acum, aceeași popularitate ca și negrul. Creșterea proporției de gri este evidențiată de diversitatea tot mai mare a paletei sale de nuanțe. Cu mai mult de 100 de variații, griul are al doilea cel mai mare număr de nuanțe după albastru.

„Griul – cu asociațiile sale cu betonul și sticla – reprezintă culoarea care evocă cel mai bine atmosfera urbană și a crescut puternic în ultimii ani. Cu nuanțe de gri luminos și mediu, până la antracit întunecat, griul aduce o mare varietate și, astfel, și-a câștigat poziția puternică pe piață”, a declarat Mark Gutjahr, head of Automotive Color Design EMEA, la divizia de Produse de acoperire a BASF.

Dintre culori, albastrul continuă să fie puternic în trend. Deși cota totală de 10% a rămas stabilă, proporția de albastru a crescut considerabil în paleta cromatică: aproape fiecare a doua mașină colorată, produsă în Europa în 2017, a fost albastră – tendință anticipată de designerii de culoare BASF și reflectată de numeroasele nuanțe de albastru din ultimele colecții de culori. Cu aproape 130 de variații, albastrul a rămas pe primul loc și în ceea ce privește diversitatea nuanțelor.