Doi dintre oamenii de afaceri aflaţi în Top 300 Capital 2015, Mircea Oltean şi Horaţiu Ţepeş, alături de Lars Wiechen, partener la compania de consultanţă financiară Deloitte, au fost invitaţii emisiunii Capital Tv, difuzată de postul B1 şi moderată de Claudiu Şerban.

Cum poate un român să se îmbogăţească?

"Nu ştiu dacă putem vorbi despre o reţetă cu lucruri foarte precise. Când am decis să iau activitatea pe cont propriu, piaţa oferea numeroase oportunităţi, existau multe segmente neacoperite", a declarat Mircea Oltean, proprietarul producătorului de utilaje agricole şi forestiere IRUM Reghin. El se află pe locul 153 în Top 300 Capital, cu o avere de 35-37 milioane de euro.

În 1993, Oltean a înfiinţat Maviprod, care şi astăzi este compania-mamă a IRUM, deţinând pachetul majoritar de acţiuni.

Practic, el a cumpărat întreprinderea la care a lucrat în tinereţe (fondată în 1953) şi unde ajunsese să ocupe funcţia de şef de secţie, dar de unde a plecat la un moment dat, pe fondul unor nemulţumiri.

Efervescenţa anilor '90

"Cei care conduceau nu au înţeles că lucrurile se schimbaseră, că nu mai e socialism, că de acum se lucrează pe bani. Ei lucraseră în perioada comunistă, aveau altă mentalitate, altă gândire. Cunoşteam plusurile şi minusurile companiei, am ştiut să iau măsurile adecvate ca să rentabilizăm activitatea. Am făcut şi un program de curăţenie, de restructurare", povesteşte Mircea Oltean.

Până pe la jumătatea anilor '90, preţurile creşteau furtunos, dobânzile bancare la credite atingeau 170-180%. "Nu pot să zic că inflaţia acţiona în detrimental afacerii, dacă te mişcai repede, câştigai. Făceam comerţ cu piese de schimb, cifra de afaceri şi profitul se dublau în fiecare lună. Între timp ne-am mai maturizat, am trecut prin capitalism, mediul de afaceri e mai stabil. Nu avem un capitalism maturizat, dar lucrurile arată mai bine decât în trecut", crede proprietarul IRUM Reghin.

Inginer de meserie, absolvent al Facultăţii de Maşini Unelte din Braşov, Mircea Oltean a făcut multe drumuri în Germania, pentru a retehnologiza compania pe care o conduce. "Astăzi avem mai multe afaceri în aceeaşi curte – turnătorie, forjă, prelucrări mecanice, confecţii metalice, asamblări", spune omul de afaceri.

Avantajul business-ului început după 2000

Horaţiu Ţepeş din Braşov se află pe locul 178 în Top 300 Capital, cu o avere de 24-25 milioane de euro, acumulată din business-ul cu materiale de construcţii. El a lucrat în cadrul unui concern slovac, care a fost vândut în 2008. "Când am prins primele veşti, am încercat să îmi formez propriul drum", spune Ţepeş. El a fondat compania Bilka Steel în 2007, iar 2008, ultimul an de dinaintea crizei mondiale, s-a dovedit unul foarte bun.

"Mediul din România e propice pentru business", crede Horaţiu Ţepeş. Se consideră avantajat că nu a trebuit să înceapă activitatea de om de afaceri înainte de 2000, când cadrul legislativ şi cursul valutar erau mult mai instabile decât în prezent. Firma lui a avut creşteri anuale de 30-40%, care nu par sănătoase pentru pieţele mature din Vest, unde companiile au 60-70 de ani de existenţă.

Infrastructura suferă

Cota de export a companiei a urcat de la 3% anul trecut la 9% în 2015. Proprietarul Bilka afirmă că "lucrurile devin mai prietenoase" după intrarea în vigoare a noului Cod Fiscal.

El apreciază ca binevenite scăderile de taxe prevăzute prin noul act normativ, dar ar fi preferat mai degrabă ca autorităţile să investească în infrastructură. "De la Vama Veche la Oradea avem multe ore de transport. De la noi, din Braşov, până la Satu Mare nu putem face o cursă într-o zi", spune Ţepeş.

Pentru a arăta cât de mult a ajutat construirea celor 130 kilometri de autostradă între Sibiu şi Deva, acesta a precizat că înainte camioanele firmei făceau două zile până la Timişoara, iar acum ele se întorc într-o singură zi.

Impozit pe jumătate comparativ cu nemţii

Lars Wiechen de la Deloitte consideră, la rândul său, că mediul nostru de afaceri oferă multe oportunităţi. "Sistemul fiscal din România, cu un impozit pe profit de 16%, este mult mai uşor decât cel din Germania, unde nivelul se situează la 28-38%. Personal, nu mai văd România ca o piaţă emergentă, am trecut de această fază. De-acum suntem mai mult în Europa Centrală decât în Balcani, ne comparăm cu Polonia, Ungaria, Cehia, am promovat în altă ligă. Prognozele sunt pozitive, mă declar optimist. Ne aflăm pe o cale bună", a afirmat Wiechen.

Acesta ia ca indicator piaţa de capital, care de asemenea dă semnale încurajatoare. "Suntem la cel mai înalt nivel de capitalizare din ultimii 6 ani, vaistăm la multe tranzacţii", spune reprezentantul companiei de consultanţă financiară.