"Ceva bine se simte, există o dorinţă de a îndrepta lucrurile către o evoluţie pozitivă. Scăderea TVA la alimente a ajutat, a fost o formă de a mări salariul. Trebuie să se umble rapid şi la producţie, pentru că dacă umblăm numai la consum, peste un an sau doi, va fi mărit iar TVA la 24% ori va fi adoptată cine ştie ce altă măsură pentru a veni în sprijinul producătorilor", a declarat Nawaf Salameh, președintele Alexandrion Grup.

Acesta a dat şi un exemplu negativ: "Legea insolvenţei îmi creează dificultăţi mie, ca om de afaceri, şi firmelor din grupul pe care îl conduc. Nu pentru că ar fi rea în sine, ci pentru că e ca dulceaţa: dacă iei mult rişti să faci diabet, dacă iei puţin îţi îndulceşti viaţa".

Pas înainte în combaterea evaziunii

Prezent în cadrul emisiunii, consultantul fiscal Adrian Benţa a afirmat că noul Cod Fiscal "aduce câteva măsuri absolute surprinzătoare", de exemplu operatorii din domeniul distribuţiei de telefoane şi laptopuri nu mai plătesc TVA, care acum se achită numai de către consumatorul final.

"Statul nu pierde, nu câştigă, dar acesta e un pas înainte în combaterea evaziunii fiscale. Dar prevederea se adresează numai distribuitorilor. Codul Fiscal stimulează consumul, însă trebuie să stimulezi şi producţia din ţara ta, nu numai consumul produselor importate. Avem această problem a sustenabilităţii pe termen lung, nu privim dincolo de 2017", a spus Benţa.

El a arătat că după ce a izbucnit criza din 2008, Germania nu şi-a mutat capacităţile de producţie în alte ţări, iar acum e "independentă", iar statele care au recurs la această externalizare pentru a reduce costurile sut dependente de alte economii (ale ţărilor unde au mutat fabricile – China, Malayesia etc).

Alcoolul cere fructe proaspete

Nawaf Salameh a explicat că în sectorul său de activitate, producerea de băuturi alcoolice, legislaţia nu ajută la asigurarea condiţiilor necesare.

"Eu, mare producător de băuturi alcoolice din fructe, vreau să fie în jurul meu 10.000 hectare cu livezi. Asta nu pot face singur, trebuie sprijinul statului. România are nevoie de 1 milion ha de pomi de cultură. La cât se consumă azi, ţuică, palincă, băuturi din fructe, în jur de 140 milioane de litri, ar fi necesară o cantitate de 1,8 milioane de tone. Conform programelor europene pentru 2014-2020 există fonduri, dar lege de azi este anti-livezi", a punctat preşedintele Alexandrion Grup.

El crede că statul ar trebui să organizeze mari centre de colectare, pentru că unele fructe sunt rapid perisabile şi producătorul nu poate aştepta până obţine marfa de la mai mulţi furnizori privaţi, de exemplu zmeura se alterează în numai patru ore.

Salameh a spus că grupul pe care îl conduce a investit 2 milioane de euro, iar furnizorii alte 2 milioane de euro pentru a putea aplica noile prevederei privind accizele şi TVA (cu scăderile de preţ aferente) de la 1 octombrie, deci cu trei luni înainte de 1 ianuarie, când va deveni obligatoriu.

Sute de modificări la Codul Fiscal

Adrian Benţa a subliniat că nu avem stabilitate în legislaţie. "2004 a fost singurul an când nu s-a modificat Codul Fiscal, care a suferit sute de modificări. Până pe 7 noiembrie trebuie să ştim ce taxe locale vom plăti, dar unele consilii locale sunt dizolvate, mulţi primari nu mai sunt în funcţie. În mediile de business circulă un zvon potrivit căruia Codul Fiscal va fi modificat din nou, pentru că nu a atins aspect esenţiale. De exemplu, universităţile private păstrează impozitul pe profit, dar acest impozit trebuie plătit de şcoli şi grădiniţe", a precizat consultantul fiscal.

Benţa a semnalat că penalităţile şi dobânzile pentru sume nedeclarate sunt "ruinătoare". Dacă un agent economic e descoperit de inspectorul fiscal că nu a plătit cât trebuia sau observă singur acest lucru verificându-şi conturile şi declară, el va fi nevoit să achite aceste dobânzi şi penalităţi, care ajung până la un nivel de 40%.