O asemenea situaţie nu este reprezentativă pentru antreprenoriatul românesc, considerî Rareş Măcinică, managing director la Lagermax AED România, companie de transport şi logistică.

"Există o generaţie născută între anii 1980-2000, care vine cu valori, credinţe şi bagaj moral mult mai accentuate faţă de ce s-a întâmplat în trecut. Este o generaţie care începe să acţioneze pertinent şi proactiv, aceşti tineri fac cluburi, investesc în IT, cofetării sau alte afaceri, dintre care unele au foarte mare succes", a declarat Măcinică.

Daniel Stamin, managing partner la compania de leadership şi resurse umane Linkage România, crede că un impact negativ precum acela din scandalul dezinfectanţilor apare atunci când o companie dispune de o putere mare pe o piaţa neconcurenţială.

"Dacă există concurenţă, există calitate şi un preţ rezonabil. Ar trebui companii, laboratoare care să funcţioneze pe bază etică, pentru că etica este o componentă a business-ului", a afirmat Stamin.

"Poate că au exista astfel de companii, laboratoare care au încercat să pună pe picioare o afacere viabilă, dar nu au reuşit, pentru că sistemul nu le-a dat voie", a mai spus acesta.

Rareş Măcinică a subliniat nevoia unui cadru legislativ care să împiedice folosirea de practici cu efect negativ asupra beneficiarului. "Trebuie crea acel cadru în care nu poţi să faci aşa ceva", a spus el, pe motiv că "e frustrant" ca firmele care acţionează în mod corect "să nu acceadă din motive absolut subiective".

Cum formăm o clasă de întreprinzători? Măcinică este de părere că educaţia anteprenorială "trebuie să înceapă încă de la grădiniţă" şi afirmă că "sunt pe piaţa din România metode pedagogice care au legătură cu partea de antreprenoriat".

Daniel Stamin a semnalat însă că "sistemul şcolar impune doar, profesorul îţi dă teme, compuneri, nimeni nu e învăţat în şcoală cum să gândească liber, să fie inovator, să găsească soluţii".

Potrivit unei anchete realizată de Gazeta Sporturilor, firma Hexi Pharma, care alimentează spitalele din România cu dezinfectanţi, livrează diluanţi cu o concentraţie mult mai mică decât cea recomandată.

Ministerul Sănătăţii, cu aprobarea Parchetului General, a făcut vineri publică lista cu cele 50 de unităţi medicale din ţară unde au fost depistate probe neconforme în urma controalelor referitoare la folosirea dezinfectanţilor. 

Printre acestea se află şi nouă unităţi din Bucureşti, iar în unele dintre cele nouă, au fost trataţi răniţii de la incendiul din Clubul Colectiv.

Ministerul Sănătăţii a anunţat că acţiunile de control continuă, fiind totodată luate măsuri de auditare a contractelor derulate de unităţile sanitare cu firma Hexi Pharma.