Declaraţia comună, semnată de miniştrii Energiei din cele trei ţări şi de firme ca Dong Energy şi Siemens Gamesa (cel mai mare producător de turbine eoliene din lume), prevede că statele şi firmele vor lucra împreună pentru a livra în Europa 60 de gigawaţi (GW) sau cel puţin 4 GW pe an energie eoliană offshore în anii 2020. 

"Cu această declaraţie comună, principalele companii şi oficiali guvernamentali au adoptat următorul pas al angajamentului lor de a coopera în vederea majorării capacităţii instalate de energie eoliană offshore", a afirmat said Giles Dickson, directorului grupului industrial WindEurope. 

În prezent, Europa are capacitatea instalată de energie eoliană offshore de aproximativ 13 GW, dar se aşteaptă la o majorare a acestei cantităţi în urma scăderii costurilor, în urma majorării cererii de turbine eoliene, în condiţiile în care statele preferă energia regenerabilă pentru a îndeplini obiectivele de reducere a emisiilor. Obiectivul UE este ca, până în anul 2020, ponderea energiei obţinute din surse regenerabile în consumul final să ajungă la 20%. 

Un raport publicat marţi de WindEurope arată că 25% din cererea din UE ar putea fi îndeplinită prin energie eoliană offshore, la un cost mediu de 54 euros/megawatt oră, în cele mai bune locaţi

AGERPRES