Evenimente Mica publicitate Abonamente
CITEŞTE ŞI

Editoriale

Când Fiscul aplică un dublu standard

Autor: |

Practica fiscală de zi cu zi ne arată că, nu de pu­ține ori, controalele au­torităților fis­ca­le au parcă drept unic scop impunerea unor taxe su­plimentare de plată contribuabili­lor.

Totul se întâmplă prin interpretarea selectivă şi res­trictivă a cadrului normativ, care excede aplicării coerente şi uni­tare a reglementărilor legale - în integralitatea lor, inclusiv raportat la jurisprudenţa europeană în materie - şi care nu are nici un fel de legătură cu stabilirea re­le­van­ţei stării de fapt fiscale.

Din păcate, a devenit un fapt la ordinea zilei limitarea exercitării drepturilor legale şi legitime ale contribuabililor de deducere fiscală, prin invocarea unor criterii arbitrare sau aprecieri pur subiective din partea Fiscului. O obişnuinţă a devenit şi intruziunea organelor de inspecţie fiscală în recalificarea juridică şi fiscală a unor operaţiuni şi activităţi ale contribuabilului (în baza art.11 din Codul fiscal, un text de lege cu limite destul de generoase de interpretabilitate), cu efect direct în ajustarea bazelor de impunere declarate de contribuabili.

Desigur, nu vreau să generalizez, dar tendinţa abuzivă este una dominantă şi cred că nu poate fi negată, iar indicatorul care arată cel mai bine acest fapt este reprezentat de ratele de desfiinţare de către instanţele de judecată ale deciziilor de impunere emise de ANAF.

În cele ce urmează, vreau să mă refer la verificările fiscale care urmăresc tranzacţiile dintre persoanele afiliate. Mai exact, dintre persoanele afiliate rezidente. Numai citind comunicatele de presă ale ANAF, privind controalele pe care intenţionează să le desfăşoare în domeniul deja celebrelor preţuri de transfer, ai impresia că te afli pe terenul unor nisipuri mişcătoare, în care orice este posibil. Desigur, stai şi te gândeşti dacă şi unde ai greşit şi care ar putea fi nota de plată pentru „îndrăzneala“ de a fi efectuat tranzacţii cu o altă firmă la care eşti acţionar sau pe care o controlezi.

Pornesc de la ipoteza că organele de inspecţie fiscală, de bună credinţă şi aplicând standarde profesionale obiective şi echidistante, stabilesc că firma X - stabilită şi înregistrată în scopuri de TVA în România şi ca plătitor de impozit pe profit - a efectuat achiziţii supraevaluate de bunuri şi/sau servicii (în raport cu valoarea reală de piaţă a acestora) de la firma afiliată Y (stabilită şi înregistrată în scopuri de TVA în România şi ca plătitor de impozit pe profit). Perfect legal, organul fiscal va proceda la ajustarea cheltuielii înregistrată la nivelul firmei X, pentru diferenţa de valoare dintre preţul de achiziţie de la firma afiliată Y şi valoarea reală de piaţă (inclusiv la nivelul taxei deduse aferentă acestei diferenţe), şi va emite în consecinţă decizia de impunere aferentă în cauză, pentru debitele suplimentare astfel identificate şi individualizate. Desigur, autorităţile fiscale trebuie să şi motiveze decizia respectivă de reîncadrare şi să enumere probele pe care se întemeiază aceasta.

Până aici, toate bune şi frumoase. Ce ar trebui însă să facă în continuare Fiscul? Să diminueze – în contrapartidă şi în „oglindă“ – şi venitul (inclusiv taxa aferentă colectată) şi la firma afiliată Y furnizor. Adică, un lucru simplu şi corect ca şi mecanism fiscal: să elimine dubla impozitare, când se operează ajustări ale bazelor impozabile aferente tranzacţiilor între firme afiliate rezidente. Practic, operarea ajustărilor fiscale la nivelul firmei X client este opozabilă şi la nivelul firmei afiliate Y furnizor, iar decizia de impunere aferentă în cauză şi emisă pentru contribuabilul verificat (în cazul nostru, firma X) urmează să se comunice şi la nivelul organului fiscal competent în administrarea fiscală a firmei afiliate Y furnizor, în vederea valorificării fiscale a efectelor acesteia. Aspect de altfel transpus, începând cu data de 01 ianuarie 2016, în cuprinsul art.283 Cod procedură fiscală. În opinia mea, o obligaţie a organelor fiscale şi nu un semn de mărinimie sau de bună voinţă din partea acestora, cu atât mai mult dacă ne raportăm şi la situaţiile care prevăd corectarea declaraţiei de impunere, conform art.105 alin.(6) cod procedură fiscală. De asemenea, să nu uităm că modelul şi conţinutul deciziei de ajustare, modalitatea de emitere şi procedura în sine de ajustare sunt reglementate în baza Ordinului ANAF nr.3737 / 2015, cu modificările şi completările ulterioare.

Știu, poate că asta dă prost în cifrele statistice prin care se raportează succesul inspecţiilor fiscale, dar legislaţia fiscală nu poate fi aplicată cu un dublu standard, după cum fiecare dintre noi se situează de o parte sau alta a baricadei.

Dragoş Pătroi,

managing partner DRP TAX

Articolul a fost publicat în ediţia din acest an a Capital Top 300 Cei mai bogaţi români

Pagina 1 din 1
SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.
Capital - Comenteaza
Printeaza

EVZ

DCNews

Economica.net

Ziare.com

AutoBild

Adevarul

Click

Agrointeligenta

Doctorul Zilei

Animal Zoo

EVZ Monden

Capital - Articole similare

Editoriale

25 mai 2017

Generația ruptă de realitate

Editoriale

22 mai 2017

Parastas cu lăutari

Editoriale

22 mai 2017

Efectele majorării prețurilor RCA

Editoriale

15 mai 2017

Entuziasm pe piața imobiliară

Editoriale

15 mai 2017

E vreo problemă că nu se mai fură?

SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul Capital.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

FACEBOOK
evz.ro