România este în prezent clasificată ca piaţă de frontieră de MSCI.

Sobolewski a apreciat că îndeplinirea criteriile cantitative, de genul lichiditate şi numărul acţiunilor în circulaţie este 'o provocare', adăugând că autorităţile de la Bucureşti avansează acte legislative destinate să faciliteze accesul investitorilor pe piaţă. Potrivit directorului BVB, obiectivul României este ca în 2015 să intre pe lista pieţelor urmărite de MSCI. 'Dacă nu reuşim acest lucru, următoarea fereastră de oportunitate este mijlocul lui 2016. În concluzie, potrivit unui scenariu mai pesimist, care ar reprezenta totuşi o realizare, România ar urma să obţină statutul de piaţă emergentă undeva în 2017', a spus Ludwik Sobolewski.

Bursa de Valori de la Bucureşti consideră că obţinerea statutului de piaţă emergentă din partea MSCI ar ajuta la creşterea volumului tranzacţiilor, în condiţiile în care BVB vrea să ajungă din urmă bursele din regiune. 'Va fi un semn că piaţa este suficient de bine organizată, că este sigură pentru investitori şi că este o piaţă capabilă să genereze suficient rulaj şi lichiditate' a spus Sobolewski.

Potrivit datelor Bloomberg, în ultimele 12 luni indicele BTE al bursei de la Bucureşti a înregistrat un avansa de 18% graţie listării unor pachete de acţiuni la Electrica SA şi Romgaz SA, în timp ce în perioada similară indicele BUX al bursei de la Budapesta a înregistrat o scădere de 7,3%.

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) în cooperare cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi Bloomberg au organizat miercuri la Londra o conferinţă destinată promovării pieţei de capital din România în rândul investitorilor instituţionali din Londra.

SURSA: Agerpres