"O altă problemă  este lipsa registrelor naţionale şi a interconectării şi interoperabilităţii între aceste registre. Fiecare instituţie din România a crezut că e mai puternică dacă nu dă acces celeilalte la baza ei de date  Cred că e deosebit de important să existe registre unice la nivel naţional, centralizate şi Guvernul îşi propune înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Servicii Electronice şi Cloud, care să unifice şi standardizeze aceste registre şi un lucru deosebit de important – să aibă o evidenţă clară a domeniului public şi privat al statului, acest lucru nu l-am făcut şi este nevoie şi aici lucrăm în acest moment la acest proiect, la înfiinţarea Agenţiei pentru Administrarea Bunurilor Statului atât în domeniul public şi privat", a spus Busuioc la simpozionul internaţional "GeoPreVi" pe tema soluţiilor inteligente pentru o proprietate sigură şi valoroasă. 

El a menţionat că Guvernul îşi propune să continue realizarea gratuită a planurilor cadastrale, a deschiderii cărţilor funciare şi a emiterii certificatelor de moştenitor, pentru a cunoaşte care sunt adevăraţii titulari ai dreptului de proprietate. 

"În momentul în care s-au făcut punerile în posesie România nu avea nişte hărţi de actualitate, erau din anii '70, punerile în posesie s-au făcut uneori din birouri, cu nespecialişti, oamenii nu au fost la teren, nu ştiu unde e terenul lor. De asemenea, în zona de deal şi munte au existat transmiteri ale dreptului de proprietate efectuate fără acte.  O altă problemă importantă e lipsa dezbaterii succesiunilor care să arate cine e adevăratul titular al dreptului de proprietate în acest moment şi tot aşa ca o problemă sistemică – cred eu – acum e faptul că am emis titluri de proprietate fără a identifica tarlaua şi parcela  este obligatoriu să reglementăm posesia şi unul dintre dezideratele Guvernului este să rezolve în toamna acestui an şi să reglementeze posesia", a spus Busuioc. 

El a afirmat că 98% dintre români sunt proprietari. "Ăsta este un lucru bun, dar este şi un lucru rău faptul că oamenii s-au trezit proprietari, dar nu au ştiut să preţuiască proprietatea, mai ales în mediul rurul, acolo unde şi-au înstrăinat în mod rapid drepturile de proprietate către oameni care ştiau valoarea acestui teren şi avem şi o problemă. Într-un studiu făcut de UE a rezultat că peste 50% din terenul agricol al României e înstrăinat către cetăţeni străini şi România trebuie să găsească soluţii pentru asigurarea păstrării dreptului de proprietate de către cetăţeni români şi să consolideze o evidenţă clară a terenurilor agricole", a adăugat Busuioc. 

AGERPRES