Locuinţele luate prin credite vor avea, de anul viitor, şi preţuri afişate la bursă. Aici se vor tranzacţiona titluri emise pe baza creanţelor ipotecare pe care băncile le vor vinde pentru se finanţa ieftin şi pentru a-şi curăţa portofoliile.

Emiterea de titluri ipotecare putea începe de mult. Legislaţia există de câţiva ani, dar băncile au aşteptat ca piaţa să regleze şi celelalte condiţii necesare. În plus, cu bănci-mamă puternice, de la care
s-au putut împrumuta oricând, nici nu au avut nevoie de lichidităţi suplimentare. Lucrurile încep însă să se schimbe, iar clienţii au motive să spere că împrumuturile se vor ieftini: cu banii atraşi mai ieftin pe piaţa de capital, băncile vor putea reduce şi costul creditelor.

„Băncile încep să se uite către surse alternative de finanţare, mai ales în contextul creşterii mult mai accentuate a creditelor comparativ cu depozitele“, spune Dragoş Cabat, vicepreşedinte CFA România. Dan Pascariu, preşedinte HVB Ţiriac, este de părere că securitizarea creanţelor (transformarea acestora în titluri tranzacţionabile pe piaţa de capital) va demara anul viitor, odată cu implementarea noilor norme Basel II. Acestea vor impune multor instituţii majorări de capital pentru provizionarea riscului. Apropiindu-se deja de o masă critică de credite ipotecare, băncile vor dori să le vândă pentru a face rost de lichidităţi.

Până atunci însă, mai trebuie rezolvate câteva probleme. „Securitizarea presupune însă destul de multe condiţii: un anumit volum de credite acordate şi mai ales o uniformitate a acestora“, explică Pascariu unul dintre motivele care stau la baza dezinteresului din momentul actual al băncilor faţă de vânzarea creanţelor ipotecare pe piaţa de capital. Alte cauze ţin de „evaluarea riscului unei ipoteci, în contextul în care imobilele se scumpesc constant, iar piaţa bancară încă nu are un reper al preţurilor pe termen lung“, spune Carmen Retegan, director general Domenia Credit. Pe de altă parte, Dragoş Cabat arată că până acum nu a existat nici o masă critică de cumpărători pentru asemenea titluri: „singurii interesaţi ar fi fost investitorii instituţionali străini“. În viitor, cererea va fi mărită de firmele de asigurări, de fondurile mutuale şi cele de pensii, astfel încât se va crea o piaţă lichidă pentru acest tip de instrumente. „Fără o piaţă lichidă, cotarea unui preţ pentru titluri este oarecum riscantă, deşi pot fi utilizate diverse metode de aproximare teoretice pentru a afla preţul «corect»“, spune Cabat.

Băncile au mai fost ţinute în loc de la emiterea de titluri ipotecare şi de interesul pentru câştigarea unor cote de piaţă cât mai mari. Vinderea portofoliilor ipotecare ar fi diminuat cotele deja obţinute. Noile norme de gestionare a riscurilor le vor înlătura însă reţinerea de a vinde o parte din creanţe. Altfel, nu vor putea face alte operaţiuni aducătoare de comisioane fără să-şi majoreze capitalurile proprii.  

31-1832-06_pascariudan_rp.jpg
Creanţe de vânzare
«Odată cu normele Basel II, vor apărea şi titlurile ipotecare. Vor fi alocări mai mari de capital pe riscuri şi atunci băncile vor prefera să vândă creditele ipotecare.»
Dan Pascariu, preşedinte HVB Ţiriac

Ce a ţinut în loc piaţa titlurilor ipotecare

• Portofolii de credite ipotecare încă mici raportate la costurile totale de vânzare.
• Nevoie redusă de lichidităţi suplimentare pe piaţa bancară.
• Lupta pentru a acapara cote de piaţă este încă în desfăşurare.
• Metodele actuale de provizionare a riscurilor nu forţează băncile să îşi majoreze capitalurile proprii.
• Băncile au portofolii neomogene
• Evoluţia preţurilor de pe piaţa imobiliară nu permite încă o evaluare corectă a riscurilor ipotecilor.