Cele mai semnificative tranzacţii au fost realizate cu acţiunile Fondului Proprietatea (17,5 milioane lei), Banca Transilvania (11,86 milioane de lei) şi Romgaz (8,03 milioane de lei), două dintre entităţi fiind listate şi la bursa londoneză, respectiv Fondul Proprietatea şi Romgaz. 

Indicele de referinţă BET, care arată evoluţia celor mai lichide 10 acţiuni, a consemnat o depreciere de 3,53%, indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, a coborât cu 3,48%, iar indicele BET-FI al SIF-urilor s-a depreciat cu 2,99%. 

BET-NG, care reuneşte 10 companii din sectorul energetic şi al utilităţilor, a înregistrat o scădere de 2,68%, indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a pierdut 3,36%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, s-a depreciat cu 3,63%. Cea mai mare depreciere a fost înregistrată pe indicele ROTX, de 4,98%, calculat pe baza preţurilor acţiunilor celor mai reprezentative societăţi listate la BVB. 

Prinse pe picior greşit de ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, un rezultat la care nu se aşteptau, pieţele financiare, în special cele din Europa, erau vineri în stare de şoc în faţa incertitudinilor provocate de acest vot, informează AFP. 

Lira sterlină, care a coborât la cel mai scăzut nivel de după 1985, şi bursele europene, care au înregistrat scăderi puternice, au fost principalele victime ale acestei zile negre, pierderile fiind similare celor provocate de falimentul băncii americane Lehman Brothers în 2008. 

În jurul prânzului, Bursa de la Paris afişa o scădere de peste 8%, cea de la Frankfurt era în scădere cu peste 7% iar cea de la Londra cu aproape 5%. Sectorul bancar a fost unul din cele mai afectate, titlurile Deutsche Bank înregistrând o scădere de 14% la fel ca şi acţiunile Crédit Agricole, în timp ce titlurile BNP Paribas au pierdut peste 16% iar Société Générale a pierdut aproape 20%. 

În faţa acestui seism de proporţii, băncile centrale s-au mobilizat în încercarea de a reduce îngrijorările. Banca Angliei a anunţat că este gata să injecteze 250 de milioane de lire suplimentare pentru a se sigură că există suficiente lichidităţi pentru funcţionarea pieţelor. La rândul său, Banca Centrală Europeană a anunţat că este gata să furnizeze lichidităţi suplimentare în euro şi valută, adăugând că îşi va asuma responsabilităţile care îi revin în materie de stabilitatea preţurilor şi a sectorului financiar din zona euro. 

Vineri după amiază, la momentul deschiderii burselor pe Wall Street, bursa de la Paris afişa o scădere de 7,5%, cea de la Frankfurt una de aproape 7%, iar cea de la Londra o scădere de aproape 4%, transmite Reuters. 

Bursa de la New York a deschis şedinţa de vineri în scădere, indicele Dow Jones pierzând peste 500 de puncte, după ce populaţia Marii Britanii a votat pentru ieşirea din Uniunea Europeană. 

În primele minute de la debutul tranzacţiilor pe Wall Street, indicele Dow Jones înregistra o scădere de 2,99%, în timp ce indicele Nasdaq afişa o scădere de 3,62%, iar indicele S&P 500, preferat de mulţi investitori, înregistra o scădere de 2,6%. 

La fel ca şi în Europa, acţiunile băncilor au fost cele mai afectate. Acţiunile Citigroup au pierdut 7,4%, în timp ce titlurile Bank of America, JPMorgan şi Goldman Sachs au înregistrat pierderi cuprinse între 4 şi 5%, în condiţiile în care marile bănci americane au operaţiuni semnificative la Londra. 

Investitorii îngrijoraţi de consecinţele Brexit s-au refugiat spre dolari şi alte active de refugiu precum aur şi certificate emise de Trezoreria SUA. În consecinţă randamentul pentru obligaţiunile pe 10 ani a coborât la cel mai scăzut nivel de după 2012. 

La rândul său, Rezerva Federală a anunţat că este gata să ofere lichidităţi în dolari instituţiilor financiare străine, pentru a calma volatilitatea de pe pieţele financiare după votul privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. 

AGERPRES