Potrivit datelor oficiale, cei care plătesc asigurări sunt cu aproximativ 600.000 mai mulţi faţă de cei care primesc pensii. O mare parte dintre angajaţi, însă, lucrează cu jumătate de normă sau au un loc de muncă sezonier, adică lucrează doar câteva luni pe an. În anul trecut, 2,7 milioane de persoane au plătit contribuţii la asigurări de pensii, iar 2,18 milioane de bulgari sunt pensionari, ceea ce reprezintă o proporţie de patru pensionari la cinci angajaţi. Dacă însă se iau în calcul doar angajaţii care lucrează opt ore pe zi şi au un loc de muncă permanent, atunci reiese că numărul angajaţilor este de 1,95 milioane de persoane, adică mai mic decât cel al pensionarilor, precizează ziarul citat. În jur de 200.000 de bulgari lucrează, dar nu plătesc niciun fel de contribuţii la bugetul asigurărilor sociale.

Banca Mondială estimează că, din cauza numărului relativ mare de bulgari ce plătesc doar o parte din contribuţiile la asigurări sociale datorate sau nu plătesc deloc asemenea contribuţii, în jurul anului 2050 în jur de 30% dintre bulgari nu vor avea dreptul la pensie, iar alţi 20% vor primi doar o pensie parţială pentru că nu au contribuit suficient la buget. Banca Mondială consideră că, în lipsa unei reforme a sistemului de pensii, în cazul Bulgariei, dar şi în cel al mai multor ţări din aşa-numită Nouă Europa şi Asia Centrală ar putea scădea masiv numărul persoanelor cu drept la pensie. BM avertizează că este puţin probabil ca în viitor să crească numărul angajaţilor, din cauza crizei demografice şi al fenomenului de îmbătrânire a populaţiei.

Banca Mondială recomandă că bătrânii să primească pensii doar în anii când nu au capacitate de muncă, adică nu mai mult de 15 ani. Potrivit datelor statistice, în Bulgaria bărbaţii primesc pensii în medie 19,6 ani, în timp ce femeile – 25 de ani.

Guvernul socialist al premierului Plamen Oreşarski a suspendat creşterea vârstei de pensionare. Din anul 2012, această vârstă a început să crească cu patru luni pe an şi trebuie să ajungă în anul 2021 la 63 de ani în cazul femeilor şi 65 de ani în cel al bărbaţilor. Majorarea cu patru luni nu se va aplica însă în acest an. În prezent, femeile ies la pensie după împlinirea a 60 ani şi 8 luni, iar bărbaţii la 63 de ani şi 8 luni, cu condiţia să fi plătit asigurări pentru pensii timp de 37 de ani în cazul femeilor şi 40 de ani în cel al bărbaţilor.AGERPRES