Raportul Comisiei Europene (CE) privind progresele postaderare ale Bulgariei, ce urmează să fie publicat miercuri, critică lipsa de voinţă politică din această ţară în vederea combaterii corupţiei la nivel înalt şi a crimei organizate, potrivit postului naţional de televiziune citat de Novinite.com.

Raportul de 19 pagini, despre care postul naţional de televiziune declară că a obţinut o copie, este într-o anumită măsură mai puţin critic decât alte rapoarte precedente de acest tip. Textul apreciază anumite succese în combaterea abuzurilor vizând fondurile UE, precum şi activitatea Inspectoratului la Consiliul Judiciar Suprem şi a Comitetului Parlamentar „Kuşlev”, pentru confiscarea proprietăţii dobândite ilegal.

Magistraţii nu doresc să înceapă o investigaţie când descoperă că acuzaţii au relaţii

Raportul constată însă persistenţa unei lipse de organizare eficientă în lupta împotriva crimei organizate şi a corupţiei. Comisia Europeană admite că au fost date câteva sentinţe în Bulgaria, dar pedepsele au fost minime, pentru că persoanele judecate au ajuns la înţelegeri cu procurorii, potrivit legii. Asasinatele în plină stradă continuă, iar criminali cunoscuţi sunt fie eliberaţi, fie primesc o condamnare minimă, ceea ce îi face să pară invulnerabili, remarcă raportul.

Comisia este de părere că mulţi magistraţi bulgari nu doresc să înceapă o investigaţie când descoperă că persoanele acuzate au „relaţii bune”. De aceea, CE recomandă ca Bulgaria să înfiinţeze structuri speciale de investigare şi condamnare a celor vinovaţi de corupţie la nivel înalt şi crimă organizată.

Capacitatea instituţiilor de implementare a legii în combaterea corupţiei şi crimei organizate nu a crescut, potrivit raportului CE. Textul apreciază condamnările împotriva unor persoane cum ar fi consilierii oraşului Varna, Hristo Danov şi Veselin Danov, precum şi a liderului în traficul cu droguri, Dimitar Jeliazkov, dar subliniază că pedepsele sunt prea mici.

SURSA: Mediafax