Mediatorul bulgar avertizează că importante companii multinaţionale producătoare de alimente şi băuturi comercializează produse de calitate inferioară în ţări din Europa Centrală şi de Est, inclusiv în Bulgaria, ceea ce este în dezavantajul consumatorilor din aceste ţări, comparativ cu statele din rândul aşa-ziselor vechi democraţii. Aceste companii folosesc ingrediente de calitate inferioară şi chiar de aşa natură încât reprezintă un risc pentru sănătatea şi viaţa cetăţenilor, notează Manolova. 

Oficialul bulgar subliniază totodată în scrisorile sale faptul că de cele mai multe ori copiii sunt cei care consumă astfel de produse de calitate inferioară şi chiar nocive, într-o perioadă în care sunt în creştere şi au nevoie de o dietă sănătoasă şi nutritivă. Potrivit Ombudsmanului bulgar, 26,2% dintre copiii din această ţară cu vârsta între 5 şi 18 ani sunt supraponderali, Bulgaria situându-se pe locul 5 din 32 de ţări europene într-un clasament al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. 

Maia Manolova face apel la comisarul european pentru justiţie să ceară Comisiei Europene să pună capăt vânzării de produse sub aceeaşi denumire, dar de calitate diferită în ţările Uniunii Europene şi să iniţieze o legislaţie care să pună capăt acestor practici şi standardelor duble la nivel european.

AGERPRES