Decizia a provocat nemulţumirea parlamentarului Luiben Kornezov, reprezentant al Partidului Socialist de opoziţie: "Vă rog să înţelegeţi că interdicţia este mai dăunătoare decât fumatul", a spus Kornezov colegilor săi. El a dat exemplul Spaniei, unde 35.000 de localuri au dat faliment după introducerea unei asemenea măsuri.

În jur de 600 de persoane s-au strâns duminica trecută în Sofia, pentru a-şi apăra dreptul de a fuma în public. Acţiunea de protest a fost organizată de asociaţia patronilor de hoteluri şi restaurante din Bulgaria.

Potrivit unui recent studiu naţional efectuat de agenţia Gallup la comanda Ministerului Sănătăţii, numărul fumătorilor din Bulgaria s-a diminuat cu 2-3% în ultimul an. Rezultatele studiului arată că, în anul 2011 fumau 39% dintre bulgari, ceea ce înseamnă o scădere de 2% faţă de anul 2010. Conform aceluiaşi studiu, 49% la sută dintre cei chestionaţi au declarat că locuiesc cu nefumători, în timp ce în urmă cu un an acest lucru era valabil pentru 46%.
Consumul mediu este de 15 ţigări pe zi, dar 37% dintre fumători afirmă că au nevoie de peste 20 de ţigări pe zi. 10% dintre fumători susţin că în următoarele 2-3 luni se vor lăsa de acest viciu. 58% dintre oamenii care fumează afirmă că ar putea fi determinaţi să renunţe la ţigări din cauza scumpirii lor. Pentru 53% dintre participanţii la studiu, numărul fumătorilor scade datorită restricţionării fumatului în locuri publice.
60% dintre bulgari sprijină ideea ca fumatul în public să fie interzis complet din vara anului 2012, numărul susţinătorilor acestei idei este şi mai mare (70%) dacă sunt luate în considerare numai opiniile nefumătorilor.