Preşedintele comisiei de buget-finanţe din Camera Deputaţilor, Eugen Teodorovici, i-a întrebat pe reprezentanţii ministerului prezenţi la şedinţă care este suma efectivă care a ajuns în conturile beneficiarilor programului Start-Up Nation, din angajamentele pe care şi le-a luat ministerul de a cheltui până la final de an, de 600 de milioane de lei.

"Până acum au fost efectuate 23 de plăţi a câte 200.000 de lei, care au ajuns în conturile beneficiarilor. Restul de până la 600 de milioane sunt în conturile de tranzit ale instituţiilor de credit partenere şi de acolo vor pleca către beneficiari la momentul potrivit", a răspuns Adrian Panait, directorul Direcţiei Programe din cadrul ministerului.

El a adăugat că se fac plăţi în fiecare zi către cei care au accesat programul.

"Programul a început în iunie, iar până în decembrie s-au verificat 10.000 de planuri, s-au semnat 8.444 de contracte într-un timp record, până în 15 noiembrie, am început să efectuăm plăţile, suntem la 23 de plăţi, dar se fac plăţi zi de zi. Pentru a se ajunge la plată, conform procedurii, se depune o documentaţie de decont, se verifică, după care se certifică la faţa locului veridicitatea investiţiei, deci toţi aceşti paşi noi trebuie să îi parcurgem pentru a da acordul final de plată şi vom face aşa ceva", a spus Panait.

Teodorovici i-a sfătuit pe reprezentanţii ministerului să plătească toţi banii către firme până la finele anului şi abia apoi să facă verificările.

"Plătiţi până la final de an, este caraghios să facem pentru 44.000 de lei verificări ex ante la faţa locului. Sincer, suntem caraghioşi. Faceţi plăţile către aceste companii mici, cu speranţa că nu vor muri până la final de an, plătiţi-le aceşti bani şi faceţi după aceea verificările", a spus Teodorovici.

Conform proiectului de buget pentru anul viitor, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat are programată o alocare din credite bugetare de 1,237 miliarde de lei, în creştere cu 32,36% faţă de execuţia preliminată din 2017. Pe partea de credite de angajament este preconizată suma de 973,330 milioane de lei.

De asemenea, la capitolul Cheltuieli curente este prevăzută suma de 1,236 miliarde de lei, mai mult cu 32,71% în comparaţie cu anul în curs, în timp ce cheltuielile de personal se vor situa la valoarea de 56,389 milioane de lei (+69,72% faţă de anul 2017).

Pentru Bunuri şi Servicii vor fi alocate din credite bugetare 20 de milioane de lei, în creştere cu 31,58% comparativ cu execuţia preliminată din acest an.

Totodată, la proiectele cu finanţare din fonduri externe nerambursabile (FEN) aferente cadrului financiar 2014 – 2020 va exista o scădere de 98,94% a bugetului, până la valoarea de 4,557 milioane de lei.

În cazul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat sursa de finanţare şi ponderea fiecărei surse în totalul finanţării este 100% din bugetul de stat. 

SURSA: Agerpres