Bruxelles-ul a cerut statelor membre să răspundă în termen de 10 săptămâni. Prin scrisorile de documentare executivul european se asigură că toate țările UE au implementat în mod corect toate aspectele directivei SMAV în legislaţia naţională din domeniul mass-media. Aspectele care se doresc clarificate variază de la un stat membru la altul.

Directiva SMAV asigură condiţiile de piaţă unică şi securitate juridică pentru industria TV şi audiovizuală a Europei, creând condiţii de concurenţă echitabile la nivel internaţional atât pentru serviciile de radiodifuziune, cât şi pentru cele la cerere, păstrând în acelaşi timp diversitatea culturală, protejând copiii şi consumatorii, asigurând pluralismul mijloacelor de comunicare în masă şi luptând împotriva urii rasiale şi religioase.
Directiva se bazează pe principiul „ţării de origine”, care impune ca furnizorii de servicii audiovizuale de comunicare în masă să se supună doar reglementărilor din ţara de origine, şi nu celor din ţara de destinaţie, cu excepţia circumstanţelor, foarte limitate, stabilite la articolul 3 din Directiva SMAV (de exemplu, incitarea la ură). Statele membre ale UE au fost de acord să implementeze directiva SMAV în legislaţia naţională până la 19 decembrie 2009 .

Comisia Europeană a încheiat analiza preliminară a măsurilor de implementare a directivei SMAV în legislaţia naţională notificate de către 16 state membre: Belgia, Bulgaria, Republica Cehă, Danemarca, Finlanda, Franţa, Grecia, Irlanda, Italia, Malta, Țările de Jos, România, Spania, Suedia, Slovacia și Regatul Unit. În baza analizei preliminare, Comisia trimite scrisori de documentare pentru a verifica mai îndeaproape dacă şi cum au fost implementate diferite aspecte, cum ar fi normele privind ţara de origine, poziţionarea de produse, incitarea la ură şi protecţia minorilor.
Trei state membre, Polonia, Portugalia şi Slovenia, nu au comunicat până acum la Bruxelles măsurile de implementare a directivei SMAV în legislaţiile naţionale şi, în momentul de faţă, fac obiectul unei proceduri în constatarea încălcării dreptului comunitar.