"Progresele cu privire la Irlanda par incerte, progresele substanţiale şi mai mult. Am impresia că Regatul Unit se gândeşte că totul trebuie să se schimbe de partea UE pentru ca totul să rămână la fel de partea Regatului Unit", a declarat jurnaliştilor sub acoperirea anonimatului un oficial cu rang înalt al UE.

Chestiunea graniţei irlandeze este una dintre cele mai spinoase pentru Brexitul va diviza insula între partea de nord, alipită Regatului Unit şi care va părăsi deci UE, şi partea de sud, Republica Irlanda care va rămâne membră a UE. Guvernul condus de Theresa May studiază în prezent două scenarii pentru a rezolva această chestiune care divizează cabinetul său. 

Unul, zis de "facilitare maximă", ar fi o soluţie în special tehnologică destinată să menţină fluiditatea schimburilor cu UE, dar ar implica, de asemenea, infrastructuri la frontiere. 

Al doilea, sprijinit de Theresa May, ar lua forma unui acord vamal în care Regatul Unit va percepe taxele vamale în numele UE pentru bunurile tranzitând teritoriul său dar destinate pieţei Celor 27, aplicând în acelaşi timp propriile taxe pentru cele destinate ţării. 

UE a prevăzut o soluţie de răspuns în caz de dezacord final, care ar include întreaga insulă într-o uniune vamală, dar Londra încearcă să evite cu orice preţ această ipoteză pentru că ea ar crea de fapt o frontieră între Irlanda de Nord şi restul ţării. 

Bruxellesul a declarat că trebuie să se înregistreze progrese până la summitul UE din 28 şi 29 iunie, pentru a împiedica reintroducerea controalelor vamale între Irlanda şi Irlanda de Nord. 

"Trebuie să risipim iluzia că există o soluţie în întregime britanică" în care Regatul Unit va rămâne în uniunea vamală pentru a evita o frontieră fizică în Irlanda, potrivit oficialului european. 

În opinia sa, Londra are, de asemenea, aşteptări nerealiste legate de întinderea viitoarei sale cooperări în domeniul apărării şi de dorinţa sa de a rămâne în programul de navigaţie prin satelit Galileo. (Sursa: Agerpres)