Victorioşii sunt incoerenţi, vorbesc doar în termeni generali (ne-am luat ţara înapoi este noul format al nu ne vindem ţara… ), nu ştiu altceva decât să critice, ca şi cum sistemul lor ar fi impecabil. Greşit. Şeful partidei centrifuge este cel care aştepta disperat la aeroport, acum câţiva ani, românul care avea un job la spălătorie. Acel moment, pentru mine, a fost clarificator despre abilităţile acelui politician de a înţelege realitatea.

Cea mai scumpă marfă acum este inflaţia

Economia nominală este bine poziţionată, capitalizată. Băncile centrale, cu dobânzile ultrascazute vor deversa deluviul monetar, iar deflaţia va deveni pandemică în toate ţările dezvoltate. Ca întotdeauna, America se poziţionează agil. Votul britanic a fost non raţional din punct de vedere economic, a fost doar emoţional şi îndreptat împotriva imigraţiei.

Planul B: daca vechi prieteni au devenit inamici, atunci vechii inamici pot deveni prieteni de incredere

Toată Europa ar trebui să se mişte rapid spre o relaţie mai strânsă, cu potenţial de aderare, cu cele patru ţări care merită acum mai multă atenţie decât Anglia: Rusia, Turcia, Scoţia şi Irlanda (destinaţia imediată a marilor corporaţii britanice care au fost votate în afara UE). Joburile de finanţe vor merge la Dublin şi la Frankfurt. dar şi în Gibraltar. Populaţia Britaniei peste 10 ani va fi votând în proporţie majoritară în favoarea aderării la UE. După distibuţia vârstei şi a votului, corelaţia este de netăgăduit, tinerii votează pentru UE.

Nemulţumirea este temporară şi poate fi îndreptată

Este incredibilă această decizie arogantă a unui prim ministru de a provoca inutil atât partidul său, cât şi pe cel competitor naţionalist prin asamblarea unui referendum simplist, decis de o populaţie diferită de cea de acum 43 de ani sau de cea de peste 10 ani care va intra, pe uşa din spate, din nou în UE. Aţi observat că nimeni din tabăra centrifugă nu face cea mai mică referire la ceilalţi membrii ai UE? Păcălelile neadevărate, incorecte ale învingătorilor se dovedesc, încă din prima zi, manipulări grosolane. Sunt convins că leaderii britanici care clamează acum victoria vor fi pulverizaţi din graţia publică în termen foarte scurt. Cel care ascute sabia sigur nu ajunge să poarte coroana de conducător. Cum pot doar 1,2 milioane de votanţi să întoarcă un proces excepţional de creare a UE de 50 de ani, într-o singură seară? Cum pot doar 1,2 milioane de englezi să influenţeze poziţia economică a 500 milioane de europeni? Răspunsul este că o vor face limitat, tocmai de aceea cred că, până la urmă, UE şi zona euro vor fi mai puternice şi mai solide economic şi politic odată cu plecarea definitivă a fiului rătăcitor de peste Canal. Este în natura Marii Britanii să stea indiferentă la dramele continentale – a facut-o întotdeauna până când interesul a cerut o poziție comună cu cei de pe Continent. 

România va fi (mai) bine.

Forţa economică a României este puţin dependentă de exitul britanic. Valutele nu mai sunt atât de vulnerabile, iar leu este deja o moneda de încredere care oferă o dobânda rezonabilă ce acoperă potenţialul de depreciere uşoară, temporară. Acest canal de virus economic este bine păzit de Banca Centrală. România are o poziţie bună acum. Suntem un partener solid, de încredere, fără pretenţii, cu lecţiile făcute, cu indicatorii macro şi bancari ca de manual, cu o relaţie foarte bună în EU, dar şi Nato.

Fair play doar când e în avantajul tău

Din nefericire, cei care ne-au învăţat sintagma fair- play şi care au inventat beneficiile competitive ale unei lumi deschise la comerţ, finanţe şi burse, sunt tocmai cei care se dovedesc acum cei mai incorecţi şi nepăsători cu consecinţele deciziilor lor. Unul din aspectele care totuşi mă îngrijorează mult este legat de deficitul de securitate, după Brexit, în lupta antiteroristă şi de protejare a siguranţei Europei. Tocmai de aceea, noul ”smart politics” European ar trebui să încerce o apropiere de Rusia, dar şi de Turcia, oricât de contra-intuitiv sau contra-factual ar părea. Dacă cel mai bun prieten te-a părăsit fără scrupule, fără să facă nici o referire la problemele tale, ci doar la chestiunile sale de egoism, atunci probabil că trebuie să încerci să te dai mai aproape de foştii inamici care se pot dovedi, măcar parteneri de încredere.

Adrian Mitroi – profesor de Investiţii şi Finanţe Comportamentale în cadrul Academiei de Studii Economice