"Admite acţiunea disciplinară exercitată de Inspecţia Judiciară împotriva pârâtei judecător Camelia Bogdan. În baza articolului 100 litera e) din Legea numărul 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, aplică doamnei judecător Camelia Bogdan sancţiunea disciplinară constând în 'excluderea din magistratură', pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute la articolul 99 litera o) din acelaşi act normativ. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie", se arată în minuta deciziei. 

Pe 24 martie 2017, Inspecţia Judiciară a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii începerea cercetării disciplinare faţă de judecătoare Camelia Bogdan, pentru nerespectarea repartizării unui dosar. 

Potrivit IJ, inspectorii au exercitat acţiunea disciplinară împotriva acesteia pentru încălcarea dispoziţiilor art. 99 lit.o) din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, cu privire la nerespectarea dispoziţiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor. 

În mod concret, Camelia Bogdan, fostă judecătoare la Secţia penală a Curţii de Apel Bucureşti, ar fi primit mai multe dosare spre judecare, în ianuarie 2016, care iniţial fuseseră repartizate unui alt judecător, dar care intrase în concediu. După ce judecătorul titular a revenit din concediu, Camelia Bogdan ar fi păstrat un dosar, în care a dispus, în luna mai 2016, confiscarea unor sume de bani, printre cei vizaţi fiind şi notarul Jan Andrei, soţul Laurei Andrei, şefa Tribunalului Bucureşti. 

Prima dată, aceasta a fost exclusă din magistratură pe 8 februarie 2017, în urma unei decizii a Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii. Motivul excluderii l-a constituit atunci faptul că judecătoarea Camelia Bogdan, unul dintre cei doi magistraţi care l-au condamnat la 10 ani de închisoare pe Dan Voiculescu, s-ar fi aflat în incompatibilitate/conflict de interese, deoarece ar fi predat în 2014 în cadrul unui seminar de prevenire a fraudei şi corupţiei funcţionarilor APIA, instituţie subordonată Ministerului Agriculturii, care a fost parte civilă în dosarul ICA. 

Ulterior, magistratul a contestat decizia la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar Completul de 5 judecători al Curţii Supreme a admis recursul pe 13 decembrie 2017 stabilind ca judecătoarea să fie sancţionată disciplinar prin mutarea, pe o perioadă de 6 luni, de la Curtea de Apel Bucureşti la Curtea de Apel Târgu Mureş, începând cu data de 15 ianuarie 2018. 

AGERPRES