‘Atunci când combaterea evaziunii fiscale va fi realizată de către acei salariaţi din Ministerul Finanţelor astfel încât să spună orice român: ‘Da, într-adevăr, nu mai avem evaziune fiscală, cei de la MFP şi-au făcut datoria, atunci putem vorbi de stimulente’. Stimulentele se pot acorda dacă peste planul stabilit s-a realizat un procent care se poate justifica în acele condiţii, să se distribuie acelora care au contribuit la diminuarea evaziunii fiscale. (…) Eu nu ştiu să fi fost vreo procedură legală de declanşare a grevei, nu ştiu să existe un asemenea demers, astfel încât se aplică prevederile legii, cei care nu lucrează nu sunt plătiţi’, a spus Boc.

El a arătat că maniera de acordare a stimulentelor nediferenţiat în MFP este incorectă pentru restul bugetarilor.
‘Maniera aceasta în care acordăm nediferenţiat, tuturor, de la unul la trei salarii stimulente, este o măsură care nu este corectă în raport cu restul bugetarilor din România care, bănuiesc, şi ei ar fi îndrituiţi să ia stimulente. Şi un profesor care merge la şcoală sau un medic care operează pe creier ar avea nevoie de stimulente de la unul la trei salarii, pentru că are o muncă extrem de performantă. (…) Nu poţi să pretinzi profesorilor, care au salariul diminuat cu 25%, medicilor care au salariul diminuat cu 25%, judecătorilor, altor funcţionari din administraţie din alte domenii, care din cauza acestor vremuri grele trebuie să aibă salariile diminuate cu 25%, iar în altă parte a statului, tot la nivelul funcţionarilor publici, să dai stimulente ca valoare între unul şi trei salarii’, a argumentat primul-ministru.
În context, şeful Guvernului a motivat eliminarea stimulentelor din MFP prin faptul că ‘evaziunea fiscală încă există în România’.

‘Preşedintele ANAF a arătat că, din nefericire, performanţele nu sunt pe măsura solicitărilor în vederea asigurării de stimulente şi cred că este vizibil pentru oricine că, din nefericire, evaziunea fiscală încă există în România. (…) Nu avem ce să negociem cu legea şi cu aplicarea acesteia. Pe de altă parte, vreau să fiu foarte clar: eu ştiu că trăim vremuri grele, ştiu că banii pe care îi primesc bugetarii nu sunt suficienţi în raport cu nevoile pe care le avem. Guvernul pe care îl reprezint n-a adus criza economică în România, dar va fi acela care va scoate România din criză, dacă facem ceea ce trebuie’, a afirmat premierul, la postul public de televiziune.

SURSA: Agerpres