"Avantajul economiei de piaţă este libertatea preţurilor. Acesta este avantajul. Noi facem parte, uitaţi, toată echipa de aici, dintr-o generaţie care am trăit în alt sistem şi marele avantaj al economiei de piaţă este ca preţurile să se stabilească relativ liber pe piaţă. De aici vin o sumedenie de alte avantaje. Ele pot să fie preţurile plafonate, pentru că dobânda este un preţ, ca şi cursul, cu atenţie şi când. Ca principiu, când avem un eşec al pieţei. Se numeşte market failure. Adică piaţa nu funcţionează din anumite considerente. Sunt pieţe care nu funcţionează normal şi atunci autoritatea poate să intervină cu plafonări, cu intervenţii pe piaţă, dar ele trebuie în general evitate. Nu răspund la întrebarea pe care mi-aţi pus-o dumneavoastră indirect, dacă e bine sau nu să plafonăm…dar vă răspund în principiu. Am văzut că s-a adus ca argument faptul că, în 2008, noi, banca centrală, am intervenit cu o plafonare. Păi atunci a fost un market failure. A fost un eşec de piaţă. Şi am să vă spun de ce. Banca Naţională a României avea o facilitate prin care dădea bani băncilor comerciale cu 15% şi dobânzile în piaţă se duseseră pe la 200 – 300%. Am intervenit, dar pe o perioadă limitată", a spus Isărescu. 

De asemenea, acesta a precizat că independenţa BNR este efectivă în condiţiile legii, iar dacă ne vom apropia de zona euro vor fi necesare mai multe amendamente şi majoritatea acestora vor întări independenţa băncii centrale. 

La finele lunii trecute, Senatul a adoptat propunerea legislativă de modificare a Ordonanţei Guvernului nr. 13/2011 privind dobânda legală remuneratorie şi penalizatoare pentru obligaţii băneşti, stabilind ca dobânda pentru creditele ipotecare să nu depăşească de 2,5 ori dobânda de referinţă a BNR. Senatorul PNL, Daniel Zamfir, iniţiator al proiectului, a susţinut amendamentele din raportul comisiilor de buget şi economică, menţionând că dobânzile la depozite sunt la nivelul cel mai scăzut, în schimb creditele pe care le iau românii au cele mai mari preţuri. 

Senatul este primă Cameră sesizată cu acest proiect, Camera Deputaţilor fiind for decizional. 

Tot Senatul a adoptat propunerea legislativă pentru modificarea OUG nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, care prevede că cesionarul nu va putea pretinde de la debitorul care are calitatea de consumator mai mult decât dublul sumei plătite de acesta pentru a cumpăra creanţa de la cedent. Senatorul liberal Daniel Zamfir, iniţiator al proiectului, a precizat că prin această iniţiativă legislativă se introduce "dreptul celui care a fost executat să poată să răscumpere bunul de care a fost deposedat, plătindu-i societăţii de recuperare a cesiunii de creanţe dublul sumei cu care acesta, cesionarul, a cumpărat respectivul bun de la bancă". 

Senatul este prima Cameră sesizată cu acest proiect. 

AGERPRES