Cea mai gravă secetă din ultimii 50 de ani în SUA şi ţările din jurul Mării Negre a dus la creşterea preţurilor la porumb, grâu şi soia boabe. Deocamdată însă preţul la orez, un produs alimentar de bază în Asia şi unele părţi din Africa, nu a fost afectat.

"Nu spunem că ne aşteptăm la o criză majoră la acest punct", a declarat directorul departamentului pentru agricultură şi dezvoltare rurală de la Banca Mondială, Juergen Voegele. "Lumea are suficiente produse alimentare, însă desigur nu putem prognoza cum va evolua vremea şi, dacă ceva extraordinar se va întâmpla, am putea să ne confruntăm, din nou, cu o situaţie dificilă", a explicat Juergen Voegele.

Datele Băncii Mondiale arată că preţurile la alimente sunt la un nivel ridicat, dar nu au ajuns încă la nivelurile record din 2007/2008, când milioane de oameni au ajuns în sărăcie ca urmare a creşterii preţurilor la alimente şi la petrol. Efectele crizei din 2008 s-au dispersat pe măsură ce criza financiară globală s-a intensificat, iar cererea a încetinit.

"Recomandarea noastră este ca ţările să se pregătească din timp. Atâta timp cât stocurile alimentare sunt la un nivel scăzut, volatilitatea preţurilor nu va dispărea uşor", a avertizat Juergen Voegele.
Pericol mai mare pentru ţările sărace

Recenta creştere a preţurilor la cereale vine într-un moment în care economia mondială încetineşte, zona euro trece printr-o perioadă dificilă, iar rata şomajului a crescut aproape peste tot în lume. Pericolul este mai mare pentru ţările sărace, deoarece criza financiară globală a erodat capacitatea acestora de a face faţă creşterii preţurilor la importurilor la alimente.

Directorul departamentului de cercertare de la FMI, Thomas Helbling, a descris actuala creştere a preţurilor la cereale ca o problemă clasică de ofertă. "Dacă situaţia actuală este o problemă clasică de ofertă, preţurile vor creşte, însă dacă următoarea recoltă va fi una apropiată de normal, preţurile vor scădea", a declarat Thomas Helbling.

Un element pozitiv de data aceasta este că presiunile inflaţioniste sunt mai mici decât erau în 2007/2008, iar preţurile la petrol s-au diminuat. În plus, în multe ţări în curs de dezvoltare, preţurile locale la alimente sunt de obicei mai mici decât preţurile internaţionale, iar consumatorii se pot baza pe alimentele produse pe piaţa locală.

Juergen Voegele consideră că lumea este în prezent mai bine pregătită să facă faţă creşterii preţurilor la alimente, în condiţiile în care lecţiile trase de pe urma crize din 2007/2008 au condus la creşterea investiţiilor în agricultură. De exemplu Banca Mondială şi-a crescut investiţiile în agricultură până la 9,5 miliarde de dolari pe an de la 2,5 miliarde de dolari pe an în 2008.
Sursa: Agerpres