Pentru 2016, instituţia financiară internaţională are o prognoză de creştere economică pentru România de 4,7%, în creştere cu 0,7 puncte procentuale faţă de estimarea din iunie anul trecut. În schimb, estimările pentru anii viitori au rămas neschimbate.

În plus, Banca Mondială remarcă faptul că avansul economic semnificativ din 2016 a fost susţinut de măsura prociclică de reducere a TVA, însă creşterea economică se va stabiliza în 2017.

Ministrul Finanţelor Publice, Viorel Ştefan, declara, la preluarea mandatului, că programul de guvernare este fundamentat pe o creştere economică, în medie, de 5,5% pe an în următorii patru ani.

La nivel global, după valorile scăzute înregistrate în anul post-criză precedent, în 2017, conform previziunilor Băncii Mondiale, creşterea economică mondială va înregistra o intensificare moderată de 2,7%, pe măsura reducerii obstacolelor care afectează activitatea ţărilor exportatoare de produse de bază cu o economie de piaţă emergentă şi în curs de dezvoltare, în timp ce nivelul cererii interne rămâne robust în rândul ţărilor importatoare de produse de bază care operează în economiile emergente şi în curs de dezvoltare.

Conform raportului BM, anul acesta se preconizează o creştere economică în rândul economiilor avansate de 1,8%.

'Cu toate acestea, perspectivele sunt întunecate din cauza incertitudinii care caracterizează orientarea politică în economiile dezvoltate. O perioadă îndelungată de incertitudine ar putea perpetua manifestarea unui ritm scăzut de creştere a investiţiilor, în condiţiile în care această situaţie împiedică dezvoltarea ţărilor cu venituri scăzute, medii şi ridicate', mai reiese din raportul citat.

 

Totodată, în document este analizată încetinirea alarmantă, din ultima perioadă, a ritmului de creştere a investiţiilor realizate în economiile de piaţă emergente şi în curs de dezvoltare, economii care reprezintă o treime din PIB-ul global şi în care se regăsesc aproximativ trei sferturi din populaţia mondială şi din populaţia săracă a lumii.

În regiunea Europa şi Asia Centrală, creşterea economică anticipată pentru 2017 este de 2,4%, fiind stimulată de redresarea economiilor exportatoare de produse de bază, inclusiv de redresarea economică a Turciei, se spune în raport.

'Prognoza depinde de redresarea preţurilor pentru produsele de bază şi de diminuarea incertitudinii politice. În cazul Rusiei, creşterea prognozată este de 1,5% pe parcursul anului, pe măsura finalizării procesului de ajustare la preţurile scăzute ale petrolului. Rata de creştere economică preconizată pentru Azerbaidjan este de 1,2%, iar pentru Kazakhstan de 2,2%, ca rezultat al stabilizării preţurilor la produsele de bază şi reducerii dezechilibrelor economice. Rata de creştere prognozată pentru Ucraina este de 2%', se subliniază în documentul Băncii Mondiale. AGERPRES/